Без Патриарх и випове, но с хилядно множество на Голяма Богородица в манастира

На Голяма Богородица в Троянски манастир
Противно на очакванията тази година в Троянския манастир на храмовия празник имаше много хора през целия ден – множество, съпоставимо само с онези тълпи, които бяха в обителта при посещението на Симеон Втори. Страхът от корона вируса и откровеното неверие в него си бяха казали думата, както и прословутата българска опърничавост на всичко, що е забрана. Светата литургия бе на откритата платформа в двора, в нея най-висшите клирици бяха Ловчанският владика Гавриил и игуменът – Велички епископ Сионий. Платформата бе…

Дядо Неофит за първи път не дойде в Троянската света обител за нейния празник, нямаше и ВИП гости – вероятно не само заради епидемията, но и заради политическата ситуация в страната. В манастира обаче се виждаха много млади хора, много семейства с деца, имаше българи от чужбина. Троянци като че ли бяха по-малко от друг път. Тук беше народният представител д-р Валентина Александрова, отново сред богомолците беше и големият дарител адвокат Джон Бризби.

Традиционният панаир бе много по-малък от предишни години и само със занаятчийски стоки, повечето хора и не се спираха пред тях, най-голям интерес обяснимо будеха продажбите на кебапчета и другите обичайни за подобни прояви храни и питиета.

Местните ресторантьори и хотелиери би трябвало да са доволни от оборота – трудно се намираха места за тях. Да се надяваме, че се е оправдала народната мъдрост, че ден година храни. И дано молитвите пред Божията майка да са били искрени, а силата и обичта й да са с нашия народ.

www.HemusNews.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.