Божествена Света Литургия за празника Успение Богородично в параклиса на махала Длъжковска

Божествена Света Литургия за празника Успение Богородично в параклиса на махала Длъжковска
Сем. Деневи организират тържество не само за храмовия празник на параклиса „Св. Богородица Достойно есть“ на 11.06., а и за най-големия християнски празник, свързан с Божията майка, на 15.08.

Въпреки трудността да се намери свещеник, на молбата им откликна отец Марин Божков, който в съслужение с Йоана Денева и Владимир Жеглов, син на писателя Иван Жеглов, проведе тържествената литургия. Беше прочетено сказанието за Св. Богородица, свързано с включването на песнопението „Достойно есть“ в църковните служби. Словото на отец Марин разкри същността на празника, който не поражда скръб, защото Дева Мария само е заспала, а не е умряла и се е възнесла духовно и материално при своя възлюблен Син. На страницата на храма във фейсбук е публикувана историята, свързана с началото на празника. Всичко може да се чуе на записи в края на информацията.

Празникът продължи с освещаване на курбана от отец Марин Божков, поръсване на християните за здраве и народно веселие с помощта на музиканта Минко Шошков. Най-запалените се хванаха на хоро.

Снимки може да разгледате във фотогалерията по-долу.

{m4a}2020/paraklis-dlujkovska-16082020/dlujkovska-16082020-1{/m4a}

{m4a}2020/paraklis-dlujkovska-16082020/dlujkovska-16082020-2{/m4a}

www.HemusNews.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.