„Всеки път оставам изненадана от ефекта и енергията, които носят със себе си тези срещи“

 

Ученето чрез преживяване е един от най-ефективните начини за запомнянето на предоставената ни информация. Към тази идея се присъединиха Таня Радулова, Ренета Дочева и Виктория Димитрова, ученички от 11. клас в нашето училище, които участваха в обучение на тема „Младежка лаборатория за активност“. Главен организатор беше Община Троян, която в рамките на два дни събра ученици от всички училища в Информационно-културния център на града ни. Там те проиграха интересни игри и дискутираха различни теми, чрез които разбраха как изглежда личният им портрет със силните и слабите им страни, както и колко е важна силата на общуването и комуникацията с околните. Дискутирани бяха теми за младежкото участие и възможностите, които имат младите хора в града ни, както и какво представлява активността и предприемаческото мислене и как можем да ги развиваме на местно ниво. Ето какво споделиха самите ученици след обучението: 

 

Обучението, в което участвах, беше прекрасно. На първо място, отношението на обучителите към нас беше повече от добро. Комуникацията помежду ни се получи моментално. Научихме страшно много нови неща. Признахме положителните и отрицателните си качества, първо пред себе си, а след това и пред останалите. Научихме се да мислим за другите около нас и за това как можем да им помагаме. Отворихме очите си за всички възможности, които имаме пред себе си. Дадена ни беше подкрепа, която ни показа, че с желание всичко се постига. Това бяха два дни, изпълнени с искреност, смях и невероятни емоции, които няма да забравя.

Виктория Димитрова, 11.б клас

 

Досега съм била на доста обучения за личностно развитие и всеки път оставам изненадана от ефекта и енергията, които носят със себе си тези срещи. Всичко е толкова неформално, а обучителите не са просто хора, които ти обясняват, че трябва да вярваш в себе си и семейството си, за да успееш, а ти показват чрез на пръв поглед лесни игри взаимоотношенията в една група. Тогава разбираш много не само за себе си, но и за хората, с които общуваш. Осъзнаваш, че не познаваш себе си, това, което си или искаш да бъдеш. Не познаваш силните и слабите си страни, а да не говорим за тези, които искаш да придобиеш или развиеш. Осъзнаваш, че общуването всъщност не е толкова лесно, нито работата в екип.

За тези два дни работиш над себе си и това, което искаш да направиш за другите и за града. Реално ти се дава възможност да създадеш проект и да го представиш на хора от общината, които биха могли да го реализират. Точно поради опита ми в такива обучения повечето неща ми бяха познати, но въпреки това осъзнах, че винаги има какво ново да се научи. Това, че една невинна игра за деца като разменяне на листчета може да те накара да се почувстваш пълен егоист за точки и в стремежа си да спечелиш, всъщност губиш.

Бих посъветвала всеки, колкото и скептично да е настроен, да посети поне веднъж такова обучение, защото определено ще остане очарован от начина на  „преподаване” и не само че ще намери нови приятели, но и екип, с който да се сработи, а мечтите му ще станат реалност в добре структуриран план. 

Ренета Дочева, 11.а клас

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.