Два концерта на преподаватели и ученици в Детската музикална школа – Троян

Два концерта на преподаватели и ученици в Детската музикална школа - Троян
В два последователни дни малки и по-големи музиканти посветиха свои изпълнения на 150 години от основаването на троянското читалище. В първия концерт на ученици от школата публиката се убеди във високите резултати, постигнати при обучението им. Особено впечатляващи бяха изпълненията на завършилите 12-годишното си обучение по флейта Жанет Ченковска, Светослав Кордоловски и на Александър Георгиев, Иван Иванов, Момчил Йотов – китара. Те получиха подаръци и похвални слова за упорития си труд от г-жа Мариета Куцарова – преподавател по флейта и…

Водещите Надежда Бурева и Михаил Иванов припомниха историята на ДМШ. Създадена е през 1953 г. по инициатива на Бонка Минева и Илия Готовски с помощта на читалищните дейци Мичо Думанов и Ангел Ангелов. Обучението започва с уроци по пиано, цигулка и акордеон, а в следващите години се включват виола, виолончело, ударни инструменти и китара. Квалифицирани преподаватели още първата година обучават 150 деца, а през 1985 г. достигат 350. Много години Б. Минева е директор на музикалната школа. Първите нейни колеги освен Ил. Готовски са Владимир Парушев, Иван Цанков, Христо Попов, Людмил Кунов, Петко Дудевски, Мария Шамова, Миленка Трифонова, Мила Цанова. През 1954 г. се сформира струнен оркестър. Негов ръководител е преподавателят по цигулка Илия Готовски. С разнообразен репертоар оркестърът изнася ежегодни концерти. Провеждат се и тематични концерти с лекции на диригента Готовски на теми от музикалната история, проблеми на съвременната музика, отбелязване годишнини на знаменити музиканти. В концертите се включват най-добрите певци на града и отличници от класовете по пиано и цигулка. Тези концерти още се помнят. В края на 1959 г. Владимир Парушев създава акордеонен оркестър. Той е носител на званието „представителен“, на голям брой отличия и награди, участва във фестивали – национални и международни. През 80-те години ДМШ прераства в Обединена щкола по изкуствата за музика и балет с директор Атанаска Ненковска, но в този формат просъществува само 6 години. Високото ниво на музикалната школа обяснява участието на нейни ученици във фестивали, музикални конкурси, в които печелят медали, отличия и награди. Десетки възпитаници продължават музикалното си образование в специализирани средни и висши учебни заведения. Някои се връщат като преподаватели в ДМШ. Това са Ценка Коцева, Иванушка Хаджийска, Марияна Радионова, Нели Ковачева, Ценка Кадийска, Юлия Тодорова, Ценка Банкова, Бойко Ковачев, Добромир Дишев, Ваня Христова. От ДМШ започва обучението на сегашните преподаватели, сред които е и настоящият директор Радина Радионова. Това обяснява високото ниво на двата концерта.

Община Троян подари артистичен винил на ДМШ, който е поставен на читалищната фасада. Ръководството на читалището кани гражданите на премиерата „Животът, макар и кратък“ по Станислав Стратиев – постановка на любителския театър – на 6-ти и 7.07.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.