ДГС Троян: Убедени сме, че така изведеното мероприятие ще удължи живота на тази гора многократно

ДГС Троян: Убедени сме, че така изведеното мероприятие ще удължи живота на тази гора многократно
УВАЖАЕМИ СЪГРАЖДАНИ, Ръководството на Държавно горско стопанство Троян е съпричастно с проблемите, свързани с причинения от нашата дейност дискомфорт и повдигнатите въпроси.

Същото се отнася и за наложителните и нелицеприятни дейности извършвани в сърцето на града и местността „Турлата“, обсъждани в социалните мрежи.

Причините за започване на тази сеч са свързани с щетите, нанесени от гъбни болести и насекомни вредители върху най-старата иглолистна култура в Троян.

Предвид очаквания от нас засилен граждански интерес, преди започването на сечта организирахме пътуваща пресконференция с всички троянски медии. Представителите им бяха подробно запознати с причините, мотивите и изведената маркирация на предвидените за сеч дървета. Сечта беше предписана, а маркирацията одобрена от институциите /Лесозащитна станция – София и Горска Семеконтролна станция/, които впрочем настояваха за 50% интензивност на сечта, а не 20%,  която изпълняваме в момента. За по-ниския процент помолихме заедно с представител на Общината  с цел максимално запазване на ландшафта на обичаната от всички Троянци местност.

До момента е извадена половината от предвидената маса, така че предстои още доста работа по усвояване на дървесината. Оставащите сухи дървета ще бъдат отстранени. При обиколката с представителите на медиите стана ясно, че ще се секат и живи дървета, оформили гъсти групи /с пречупени върхове, с едностранни корони, вилужни, криви/. Липсата на такава отгледна грижа до сега, както и комплекс други фактори са довели до това незавидно здравословно състояние на цялото насаждение. Дърветата със сухите иглици са най-опасни за разпространението на насекомите и болестите. Тяхното отстраняване е най-наложително. Повечето от техните стволове са още свежи.

Дърветата, които са падали през годините поради липса на отгледни грижи са изгнили, вредителите са ги напуснали. Те не са толкова опасни  и технически е невъзможно тяхното изнасяне, а и биологически би било грешно.

За да дадем по-добър вид на насаждението след сечта, служителите на ДГС Троян на доброволни начала почистваме и събираме на ивици подлеса от габър и глог поне на най-посещаваната част от насаждението около „Гъбата“. Това не е необходимо от лесовъдска гледна точка, но въпреки това го правим заради туристите.

Напълно осъзнаваме, че нашата дейност е недобре приета, особено от туристите и природолюбителите. Полагаме огромни усилия да намалим щетите и се стараем нашите неизбежни дейности да станат по възможност поносими за обществото. В крайна сметка в това насаждение ще остане на корен около 80% от дървостоя.

Убедени сме, че така изведеното мероприятие ще удължи живота на тази гора многократно.

Благодарим Ви за разбирането.

Прессъобщение от ТП ДГС Троян

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.