„Един ден без цигари!“

 
Едва ли има човек, който да харесва тютюневия дим. Децата започват да пушат по различни причини. Клиничните наблюдения показват, че инфекциите на дихателните пътища  при децата, бронхиалната астма и алергиите са свързани с постоянното дишане на замърсен с цигарен дим въздух. Училището ни се включи в отбелязването на Международния ден без тютюнопушене – 19 ноември 2020г., подкрепяйки националната акция на сдружение „България без дим“ в инициативата им „Един ден без цигари!“.

Инициативата за честване на деня без тютюнопушене е възникнала през 1971 г. в град Рандолф, САЩ, когато американецът Артър Мълейни накарал своите съграждани да спрат да пушат поне за един ден. По този начин те спестили средствата, които изразходват за ежедневните си нужди от цигари, и основали фонд към местното училище за отпускане на стипендии. Към средата на 70-те години на миналия век идеята на Мълейни придобила голяма популярност в САЩ, след което през 1977 година Американската общност за борба с рака обявява всеки трети четвъртък от месец ноември за ден против тютюнопушенето. На този ден хора по цял свят спестяват пари, като не пушат и инвестират спестените по този начин средства в благородни каузи, насърчаващи здравословния начин на живот и ограничаване на тютюнопушенето. За милиони граждани това е едно предизвикателство да се откажат от пушенето поне за един ден, а понякога и завинаги. Това помага да се промени и отношението към тази вредна зависимост. Този ден има за цел да предизвика промяната в начина на живот на всеки един от нас.

Ето и няколко причини защо да се откажем от цигарите:

* Вашият бял дроб ще “отдъхне” от дим и катран. Ще дишате по-леко, ще се подобри дихателният обем на белия дроб.
* Ще се подобри обонянието ви. Ще усещате по-добре ароматите на живота.
* Пулсът (сърдечната честота) ще се забави с 10 до 20%. Сърцето ви ще работи по-бавно, съответно по-икономично и по-ефективно. Няма да усещате прескачане, “хлопане”, сърцебиене и дискомфорт.
* Ще се подобрят вкусовите ви усещания. Ще усещате по-пълно удоволствието от храненето.
* Ще се подобри функционирането на храносмилателната ви система като цяло.
* Ще спите нормално, вероятно ще се наспивате по-бързо и сутрин главата няма да ви “тежи”.
* Ще се чуствате физически по-здрав и силен.
* Ще разполагате с повече пари, които да вложите в нещо друго, за което отдавна мечтаете.
* Ще осигурите по-здравословна среда на другите около вас.
* Ще повишите самооценката си, че сте успели да се преборите с вредния навик.

 
Победител е всеки, който участва и предизвика себе си!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.