Есенна изложба на Дружеството на троянските художници в галерия „Серякова къща”

Есенна изложба на Дружеството на троянските художници в галерия „Серякова къща”
Есенната изложба на Дружеството на троянските художници в галерия „Серякова къща“ ще се открие на 13-ти октомври 2020 г. от 17.30 часа. Както обикновенo, това се случва в навечерието на празника на града Петковден.

В нея членовете на Дружеството на троянските художници ще представят своите най-нови творби в различните жанрове: живопис, керамика, иконопис и други.

Събитието ще е съпътствано от концерт с класическа музика. Този път гости ще бъдат известните музиканти Евгения Бауер (виола) и Явор Генов (лютня).

Евгения Бауер завършва класа по цигулка на музикалния колеж в гр. Кемерово, Русия и виола в консерваторията в Новосибирск, в класа на проф. Мазченко. След участие в концерт с Ема Къркби, Евгения развива своя интерес към историческите изпълнителски практики.

Паралелно свири на барокова и модерна виола. Застъпва широк диапазон от оркестров, оперен, камерен и солов репертоар от Барока до съвремеността. Тя е дългогодишен концертмайстор в оркестър musicAeterna.

Евгения свири под палката на диригенти като Масаки Сузуки, Висент Алберола Ферандо, Теодор Курентцис, Томас Зандерлинг и др. Сред форумите и сцените, на които участва са: Театро Реал, Мадрид; Руртриенале, Бохум; Фестивал Клара Брюсел; Златна маска и Територия, Москва; Дягилевски фестивал, Перм. Работила е с имена като Ема Къркби, Дебора Йорк, Симоне Кермес, Нуриа Риал, Ана Прохаска, Малена Ернман, Вадим Репин, Александър Мелников и др.

Евгения свири в записните продукции на  Sony Classical – Моцарт – „Сватбата на Фигаро“, „Така правят всички“, „Дон Жуан“; Стравински – „Пролетно тайнство“; Рамо – оркестрова музика и Алфа – Моцарт – Реквием; Шостакович – Симфония 14 и Пърсел – „Дидона и Еней“.

Явор Генов е сред добре познатите лютнистите от своето поколение. Неговите три соло диска – “Orpheus Anglorum” (2018), “Zamboni – lute music” (2014) and “Kapsberger – Libro primo di lauto” получават висока оценка от международната критика.

Свири с музиканти като Ема Къркби, Нуриа Риал, Андрю Лоуранс-Кинг, Ларс Улрик Мортенсен. Участва в съставите на ансамбли и оркестри като  EUBO, Cordevento, MusicAeterna, Valetta International Baroque Ensemble и др., с които концертира на някои от най-значимите подиуми в Европа.

Явор учи лютневи инструменти и басо-континуо при Якоб Линдберг.

Работи още и като музиколог в областите на Ренесансови лютнев репертоар и Латинската монодия, на които посвещава книга и редица публикации.

Двамата музиканти са семейство. Ще чуем в програмата им музика за виола и лютня от Й.С.Бах, Георг Филип Телеман, Робер де Визе и Марен Мар.

Изложбата ще можете за посетите до 13 октомври 2020 г.

 

Прессъобщение на галерия „Серякова къща“

Публикация на www.HemusNews.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.