Затварят пътя от Беклемето до хижа Дерменка до края на годината

Хижа Дерменка
Със заповед на директора на Национален парк „Централен Балкан“ от 5 май до 31 декември 2020 година се спира движението, престоя и паркирането на МПС (включително ATV и UTV от всички класове) по път „Беклемето“ – хижа „Дерменка“, който принципно е път със свободен достъп, съгласно Плана за управление на Национален парк „Централен Балкан“.

Заповедта е издадена във връзка с изпълнението на Договор „Опазване на безлесни природни местообитания чрез ремонт и възстановяване на път „Беклемето“ – хижа „Дерменка“ по дейност 6 в обхвата на проект „Възстановяване и опазване на природните местообитания и видове в Национален парк „Централен Балкан“.

Изключения се допускат за стопанисващия туристически заслон „Орлово гнездо“ и хижа „Дерменка“ и служители на Министерството на вътрешните работи, Министерството на отбраната и Дирекция „НП Централен Балкан“ при изпълнение на служебните им задължения.

Пропомняме, че към момента е разрешено посещението на всички национални и природни паркове, но е забранено използването на лифтове, посещения на хижи и заслони и други туристически обекти. Забранено е използването за пребиваване на кътовете за отдих – беседки, навеси, маси, пейки, огнища, чешми и погледни места, както и събирането на компании и групи от туристи. Задължително е спазването на физическа дистанция от минимум 2,5 метра. При разговори с други хора, да се поставя маска или шал. Целта на тези забрани е да не се предизвиква струпване на големи групи, не повече от четири човека, най-вече семейни групи. Засега ситуацията е спокойна. Няма информация да има наплив от туристи.

С пълния текст на Заповедта можете да се запознаете от прикачения файл или от тук.

One thought on “Затварят пътя от Беклемето до хижа Дерменка до края на годината”

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.