Затварят училищата в общините с висока заболеваемост

Вижте при какви условия учениците ще се обучават на ротационен принцип

„По отношение на училищата – във всички общини, където 14-дневната заболеваемост е над 750 на 100 000 души население, ще бъдат преустановени присъствените учебни занимания. Ситуацията ще се разглежда по общини, а не по области. Целта ни е максимално да се продължи присъственият процес”. Това заяви здравният министър Стойчо Кацаров.

„Преустановяват се присъствените занятия на 50% в паралелките, когато 14-дневната заболеваемост е между 500 и 750 на 100 000 души население. Тогава училищата ще редуват паралелките – 50% ще са онлайн, 50% ще са присъствено”, уточни той.

Присъственото обучение при ротационен режим може да бъде с продължителност 7 или 14 дни.

Преустановяват се присъствените занятия на 50% в паралелките, когато 14-дневната заболеваемост е между 250 и 500 на 100 000 население, ако има отсъствия на над 20% от учениците в даденото училище или ако са поставени под карантина над 30% от паралелките. В тези случаи присъственото обучение ще се осъществява по график, определен от директорите на съответните училища.

Всички ученици от 5 до 12 клас, както и целият педагогически и непедагогически персонал трябва да носят маски по време на престоя си в училище.

„Ако дете се окаже с положителен тест, контактните му лица се карантинират за 10 дни. Ако след това те попаднат в контакт с друг болен, отново се карантинират, като карантината продължава 10 дни и тогава лицето се декарантинира”, обясни зам.-министърът на здравеопазването д-р Александър Златанов.

Към момента не се въвежда изискване за „зелен“ сертификат за учителите.

„По отношение на студентите и университетите се допуска присъствено обучение само при условията на „зелен“ сертификат. Преценката за това дали обучението да се извършва присъствено или онлайн е на всеки университет“, съобщи още здравният министър Стойчо Кацаров.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.