Паневритмия в подножието на връх Васильов

Паневритмия в подножието на връх Васильов
Когато човек в Троянския край погледне Балкана, освен върховете Ботев, Купените, Амбарица, Козя стена…, спира поглед и на две творения на хората – Арката на свободата и генераторите на връх Васильов. Там последователите на Петър Дънов избраха да играят паневритмия.

На прохода Беклемето бяха преди няколко седмици, а от 17. до 20.08. – на хижа Васильов. Хижата предлага много добри условия за почивка и е изходен пункт за интересни маршрути. Хижарите са създали уют с тъканите черги и китеници на своите близки. Гостоприемни са, поддържат чистота и предлагат вкусна храна. Това беше преценил организаторът и на двете събития  Петко Рачев от Ловеч. Около 50 души освен от Ловеч, от Троян, Плевен, Велико Търново, Севлиево, Габрово, София се настаниха в хижата, четирите бунгала, а част от групата предпочете палатките. Организацията на Петко и Цветан беше отлична. С докараните продукти се приготвяше храна за всички.

От 18. до 20.08. се игра паневритмия на три различни поляни. Това са най-силните дни за паневритмия, защото на 19.08. членовете на Бялото братство посрещат Новата Божествена година. Датата е Преображение Господне по стар стил, когато Исус е отвел трима от своите ученици – Петър, Яков и Йоан на планината Тавор и приел своя истински образ – лицето му засияло, дрехите му станали чисто бели… Много от белите братя и сестри посрещат изгревите и този празник на Рила. Част от дошлите за пръв път на Васильов преди дни са били на Лятната духовна школа в Рила планина, но лошото време там ги е подтикнало да посетят и нашия Балкан. Така за пръв път близо до танца на ветрогенераторните перки се игра красивата музикална гимнастика. Младият музикант Лъчезар Атанасов от София съпровождаше на цигулка играта. Неговият талант заплени присъстващите с импровивизирания концерт на любими класически творби, което сигурно се случва за пръв път на тази високопланинска хижа.

Играта на паневритмия се предшества освен от посрещане на изгревите, от молитви и песнопения за прослава на Бог. Песни се изпълняват и след паневритмията. Колко благотворно е нейното въздействие говорят фактите, че майка с наскоро проходило бебе в раничка на гърба й изкачи стръмнината и игра паневритмия, а човек, който ходи с помощта на две щеки, играе без тях.

Получи се един алтернативен вариант на събитията, привличащи много хора в Рила и от чужбина, който удовлетвори дошлите, а сред тях имаше цели семейства, майки с пораснали и съвсем малки деца, които ще следват пътя на доброто, светлината, любовта…

www.HemusNews.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.