Пето национално изложение на Български тежковозен кон в Орешак

Български тежковозен кон
На 11 юли 2020 г. (събота) от 11.00 часа в парка на Националното изложение на художествените занаяти и изкуствата – Орешак, за пета поредна година ще се проведе национално изложение на Българския тежковозен кон. Организатор на събитието е Националната Асоциацията по коневъдство с подкрепата на Министерството на земеделието и храните. Ще бъдат представени жребци, кобили и подрастващи кончета от тази изключително рядка порода. По традиция освен конкурсната част за определяне на призьорите в различните категории, ще се проведат и демонстрации…

Програмата ще предложи оценяване на конете по пет показателя от експертно жури, което ще дава оценки по десетобалната система за екстериор, ход, произход, типичност и темперамент. За зрителите, които ще посетят изложението съчетавайки почивния ден с посещение до Троянската Света Обител, домакините са подготвили и различни атракциони: езда на коне от тежковозната порода, демонстрация на теглителните умения на конете, изложение на файтони и разбира се разходка из залите на Националното изложение на художествените занаяти и изкуствата в Орешак.

Миналата година жребецът Рамбо Ел, собственост на Държавно стопанство „Росица“ събра най – висок бал оценки от тричленното международно жури и стана шампион на породата. За съжаление тази година няма да видим представители от чужбина поради условията за ограничаване на коронавируса, но така или иначе събитието ще се проведе в типичния си стил и блясък.

Породата и тази година се подпомага с европейско финансиране по програма „Агроекелогия“, като най-добрите екземпляри се насочват към развъдна дейност, с цел съхранение на породата и генетичното ѝ разнообразие. Точно поради този причина бяха внесени два жребеца през 2019 от Унгария и Румъния.

Поради засиления интерес се очакват посетители от цялата страна, представители на местната общинска власт в Троян, както и игуменът на Троянския манастир Велички Епископ Сионий, който от години лично присъства на събитието и винаги е споделял открито страстта си към конете.

За доброто настроение на гостите на събитието организаторите са подготвили музикална програма, а за ценителите на добрата храна много кулинарни изкушения. Ще бъдат спазвани всички противоепидемични мерки!

 

По информация на НИХЗИ – Орешак и https://ezdapress.com/

www.HemusNews.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.