Празничният Петковден в Троян

Празничният Петковден в Троян
Празникът на града всяка година е наситен с много събития, които са предназначени за различните интереси на троянци. Започва по традиция със Света Божествена Архиерейска литургия в църквата „Света Параскева – Петка“. Mного поклонници на светицата се събраха в храма, за да почетат небесната покровителка на Троян и България. Изслушаха вдъхновеното слово на архиерейския наместник отец Марин Божков за милосърдието на преподобната Параскева, достойна за подражание на нейния свят живот.

Слово на отец Марин

{m4a}2020/praznik-na-troyan-2020/slovo-na-otec-marin-102020{/m4a}

Музеят на занаятите привлече почитатели на изобразителното изкуство с изложбите „Света Петка Търновска – нашата небесна закрилница“ и „Икони и иконописци от нашия край“. Изложбите са осъществени с интегрираното финансиране от община Троян, Министерството на културата и бюджета на музея, както и със средства на народния представител д-р Валентина Александрова. Координатор на проекта пред министерството е Даниела Банкова. Експозициите бяха представени от Десислава Вутова, уредник в музея, докторант във Великотърновския университет. Тя разведе официалните лица и госта Боян Ангелов, председател на СБП, както и депутата от Народното събрание Милко Недялков, като им разказа подробности за иконите. Сред гостите бяха издателят Иван Гранитски и Тихомир Ковачев, син на Стоян Ковачев, издал книга за троянския диалект.

Представяне на изложбите в музея от Десислава Вутова

{m4a}2020/praznik-na-troyan-2020/desislava-vutova-izlojba-musei-102020{/m4a}

Представяне на Боян Ангелов

{m4a}2020/praznik-na-troyan-2020/predstavyane-na-boyan-angelov-102020{/m4a}

Слово на Боян Ангелов

{m4a}2020/praznik-na-troyan-2020/slovo-na-boyan-angelov-102020{/m4a}

Тържественото издигане знамето на град Троян започна в 12 ч. Сред гостите на града бяха областният управител Ваня Събчева, отец Стефан от Троянския манастир, който присъства и на празничната литургия в църквата, депутатите от Ловешкия избирателен район и мн. др. Градоначалникът Донка Михайлова произнесе слово за нашия ден, в който празнуваме обичта си към Троян. Празникът ни кара да осъзнаем колко важен за нас е нашият град и неговите хора. Кметът припомни трите важни неща за троянци: корените и миналото, планината и предприемчивостта. На празника се покланяме на воювалите за свободата на Троян и България – доброволците в Руско-турската война, загиналите от 34 троянски полк. Троян е градът на Иван Хаджийски, акад. Ангел Балевски – едни от най-светлите умове на българската наука. Троян е 3-тият електрифициран град, а Популярната банка е уникален модел на взаимопомощ. Повод за гордост са построяването на църквата и училището, на Елпром, Машстрой… Днешният бизнес е устойчив. Троянци се обединяват около важни ценности: здравето, работата, духа… След края на словото, завършило с пожелание на многая лета, Трио тенорите изпълниха песнопението, а по-късно поздравиха троянци с песните „Питат ли ме дей зората“ и „Ако си дал“. Беше връчена наградата Ламар, учредена през 2015 г. от община Троян и СБП на Боян Ангелов, председател на съюза за цялостен принос в развитието на поетическото изкуство. Поетът нарече Троян емблема на България и прочете стихотворение, посветено на Лалю Маринов. Водещата тържеството Пенка Райковска прочете поздравителни адреси от президента Румен Радев и председателя на Народното събрание Цвета Караянчева. Бяха съобщени подателите на много поздравителни адреси. Съобщи за доброволци, които сред публиката събират средства за построяване паметник на Васил Левски в Троян.

Слово на Донка Михайлова

{m4a}2020/praznik-na-troyan-2020/slovo-donka-mihaylova-102020{/m4a}

Приветствия

{m4a}2020/praznik-na-troyan-2020/privetstvia-2-102020{/m4a}

В 12.30 ч. започна тържествената сесия на Общинския съвет. По традиция на нея се връчват награди на заслужили троянци и колективи. Почетен гражданин на Троян стана биатлонистът Владимир Илиев – спортист на годината 2019. Почетен знак „Златен герб“ получиха НЧ „Наука – 1870 г.“ за своята 150-годишнина, НУ „Св. св. Кирил и Методий“ за 100-годишния си юбилей, Клуб по карате „Атнес“ за 30-годишната си успешна дейност, най-големият реконструкторски клуб „Традиция – регионален клон Троян-Априлци-Севлиево“ за 10-годишните си патриотични изяви в цяла България.

Празникът на града беше емоционално обогатен със засаждане на дървото лириодендрон, наречено така заради листата му, наподобяващи лира. Това е определило избора му от Петър Мачковски. Дървото е подарък от Ротари клуб за самоотвержения труд на хиляди хора на труда, работили в нашето читалище.

Следобедните събития включваха представяне и награждаване на отборите от състезанието „Селфи с Европа“ по инициатива „Европа в моя град: промяната в Троян“ и спортни демонстрации на карате, Табата и Зумба за децата на Троян.

Вечерта троянци отново се убедиха в майсторството на музикантите и мажоретките от Представителния младежки духов оркестър с мажоретки и се насладиха на техните изпълнения. Кулминацията настъпи с празничния концерт на група „Фондацията“, събрала едни от най-обичаните музиканти на България: Дони, Иван Лечев от ФСБ, Кирил Маричков от „Щурците“ и Славчо Николов от БТР. Представиха своя барабанист Венко Поромански като най-красивият и талантливият. Около час и половина звучаха български хитове, останали от десетилетия незабравени от всички възрасти. Виртуозните музиканти, свирещи на няколко инструмента, взривиха публиката. Енергията на Кирил Маричков беше впечатляваща. Изпълнителите със световни турнета общуваха с присъстващите непринудено, с чувсто за хумор. Този концерт ще се помни дълго! Емоциите преляха в радостта от пиротехническия спектакъл.

Вдъхновяващите слова на отец Марин, Донка Михайлова можете да чуете на запис. Записи има и от представянето на изложбите в музея, от словото на Боян Ангелов, както и изпълнението на „Многая лета“.

На многая лета

{m4a}2020/praznik-na-troyan-2020/mnogaya-leta-102020{/m4a}

По-долу в страницата:

  • видеозапис на празничната заря по случай празника на град Троян
  • повече снимки от събитията през празничния ден

www.HemusNews.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.