Представяне на литературен алманах „Гласът на душата“

Представяне на литературен алманах „Гласът на душата“
На 29 октомври 2020 г., в навечерието на Деня на народните будители, от 18:00 часа в зала „Форум“ на НЧ „Наука – 1870” – Троян, се представи новоиздаденият литературен алманах „Гласът на душата” – 2020 г., съставен от произведения на тридесет настоящи и бивши ученици от НУПИ „Проф. Венко Колев“, които са членове на Литературен клуб „Орфей“ към Дружеството на Троянските писатели.

Вечерта започна с уводни думи от Маргарита Мондешка. В нейните слова специално се отбеляза, че книгата е издадена по случай 150 години читалищна дейност – Троян. След това бяха представени фрагменти от сборника в артистичното изпълнение на ученичките Мира Вълева и Мария-Мануела Стоева – и двете от НУПИ „Проф. Венко Колев“. На пианото беше Лъчезар Чавдаров, който посещава Детската музикална школа към троянското читалище, ученик е на художественото училище. Георги Петров прочете благодарствено слово от името на Литературен клуб „Орфей” към: Община Троян – основен финансов спонсор, д-р Валентина Александрова – дарител, колектива на НЧ „Наука – 1870” и градската библиотека, г-н Богдан Дочев и неговия екип, осъществил предпечатната подготовка на сборника, както и издаването му, коректорите – Галя Лалева и Светлана Иванова.

Беше дадена думата и на Лина Борджиева – ръководител на литературния клуб, съставител и редактор на сборника, която благодари на учениците за таланта и вдъхновението. Тя говори за основните теми и идеи, които оформят съдържанието на сборника – човека, смисъла на присъствието му на тази земя, познанието, мъдростта, любовта. Благодари на учениците за вдъхновението и таланта, които ги водят към творчески резултати.

Свои впечатления изрази още и Христо Костов (възпитаник на НУПИ „Проф. Венко Колев“, сега студент по история във ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“, той е и един от основателите на литературният клуб), който говори за младите хора и красивия начин, по който те изразяват себе си в литературни произведения и философски размишления. На финала думата взе поетът и художник Илия Ганчев – председател на Дружеството на троянските писатели, който изказа своите впечатления от работата на младите хора. Той поощри желанието им да се развиват и обогатяват духовно. Вечерта завърши с музикално изпълнение на китара от Никола Янев и поднасяне на цветя и поздравления от името на читалището на ръководителя на школата Лина Борджиева.

Христо Костов

Публикация: www.HemusNews.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.