Пресконференция на журналиста Георги Ганев

Пресконференция на журналиста Георги Ганев
След двудневния литературен и музикален маратон Г .Ганев информира троянци за събраните средства от продажба на книги в памет на нашия поет Ивайло Иванов. Продадени са книги от три пловдивски издателства за 690,40 лв., 65 процента от които са за издателствата. 35% или 241,64 лв. oстават за каузата на Ганев – името на Ивайло Иванов да излезе извън границите на България. Добрата идея се ражда, трябва да стане дете, затова Г. Ганев ще предаде парите на гинeколога д-р Йоана Ценова,…

Срещата с Георги Ганев не беше суха статистика – започна с изпълнение на талантливия кларинетист Георги Георгиев от Пловдив, който е част от екипа му. В него ще се включва 12-годишната дъщеря на инициатора за тези събития Калина Мария. Последва изпълнение от Ганев на негово стихотворение за Троян, където е живял от 1983 до 1997 г. Стихотворението „Към Троян“ е публикувано през 1998 г. за 30-годишнината на в. „Троянски глас“ от редактора Минчо Доков. Поради тежки семейни проблеми Г. Ганев не идва за погребението на Й. Иванов, само изпраща съболезнования, но за 1-вата годишнина от загубата му изпраща стихотворението „Гостуване“, отпечатано на страницата със спомени за Ивайло във в-к „Троянски глас“. Продажбата на книги ще продължи в градове, свързани с живота на Ивайло – Търново, където е бил студент, София, където работи във в-к „Литературен форум“ и Пловдив, в който е бил на всички фестивали за поезия. С екипа си от пет души Ганев възнамерява да създаде Лятна академия в Троянския балкан с автори за творческо писане и преводи при Сашко Павлов от Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“. Мястото трябва да радва душата и очите, затова един от вариантите е х. „Амбарица“. Предложението на кмета Д. Михайлова е за Черни Осъм. Ганев е разговарял и с игумена на Троянския манастир Сионий да се четат творби на млади автори в зала „Архимандрит Макарий“. През месец октомври поетът възнамерява да започне работа с пишещи деца от Троян в литературния кръжок „Орфей“ на Лина Борджиева. Майката на Ивайло Мария Йонкова разказа, че предстои издаване на всички непобликувани творби на сина й от издателя Марин Георгиев с финансовата помощ на община Троян. Приятелите на Ивайло от литературния кръг в Търново Гергина Кръстева, Мая Ангелова, Николай Петков, които са му помагали финансово и морално, подготвят конференция за него във Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий“.

Г. Ганев разказа за намерението на неговия екип да възстанови в електронен вариант списание „Родна реч“ на български и английски език за автори до 28 години и от англоговорящи страни. Спомена за книгата си с любовни и еротични стихотворения, писани в осем държави и 18 градове, сред които е и Троян. Подарява я на кметовете. Канен е да я представи в Прага, Лугано, Тексас и др. Пресконференцията беше емоционално наситена с още две проникновени изпълнения на талантливия поет, последното от които е записано, както и другите две изпълнения на Георги Георгиев. В натоварения пазарен ден на пресконференцията бяха само ценители на изкуството от Музея на занаятите, библиотеката, поети, учители по литература.Чест на проявата оказа проф. Цочо Бояджиев.

Георги Ганев показа, че Троян е в сърцето му.

Аудио записи от събитията:

{m4a}/2020/georgi-ganev/georgi-ganev-001{/m4a}

{m4a}/2020/georgi-ganev/georgi-ganev-002{/m4a}

{m4a}/2020/georgi-ganev/georgi-ganev-003{/m4a}

{m4a}/2020/georgi-ganev/georgi-ganev-004{/m4a}

 

www.HemusNews.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.