Categories: култура

Теодор Лука: Мечтая Троян да се превърне в дестинация за театрален туризъм

Теодор Лука, като ръководител на театрална школа „Нюанси“, каква равносметка правите на изминалата година? Тя започна като най-силната година на „Нюанси“. През януари имахме над 150 ученици, които посещаваха или частната ни школа, или заниманията, които водим в училищата и детските градини. В частната школа в момента има около 30 души, повечето от които деца. Доброволците, които помагат, са десетина. В момента пряко или по друг начин с „Нюанси“ са ангажирани около 70 души. Но по принцип в едни нормални…

Какви бяха творческите изяви на школата?

През февруари реализирахме камерен фестивал с гости от София и имаше 5 дена театър, както правим традиционно. За пръв път дадохме и наградата „Ръка за ръка“, което е съвместна инициатива с Община Троян.

В края на февруари и началото на март нашият спектакъл „Кръв“ имаше своята премиера и няколко представления след това, които се продаваха адски бързо. До пандемията школата вървеше по-добре отвсякога и финансово бяхме стабилни.

Кадър от спектакъла „Кръв“ на Театрална школа „Нюанси“

Посетилите спектаклите дават най-хубави отзиви. Премиерите на „Кръв“, „Последните деца“ и „Пътят към дома“ се получиха.  Други не се получиха, но за тях няма да говоря тук, защото те ще се реализират в бъдеще и публиката ще разбере за тях своевременно.

Това, което мога да кажа е, че готвим детска пиеса и много се вълнуваме за нейната евентуална премиера.

Как се отразиха пандемичният локдаун и мерките после?

За съжаление, нещата стават все по-трудни. С училищата почти не работим вече – с изключение на „Васил Левски“, с които сме работили в краткия период, в който се учеше. С детските градини изобщо, а частната ни дейност – ту работим, ту не.

На финансовия ръб сме от доста време насам, и краткият промеждутък на разпускането през лятото и ранната есен ни спаси за малко, но нещата не са никак добре.

За вашите читатели трябва да обясня, че тази организация е в обществена полза, тя е неправителствена организация, но за съжаление се издържа като частен бизнес. Наш основен приход са продажбите на билети и таксите на различните ни обучителни курсове. Външното ни финансиране идва под формата на проекти и дарения. Проект реализирахме за пръв път тази година по културния календар на Общината, на стойност около 1600 лв. И това е единственото ни външно финансиране. Дарение от частни лица имаше през април, тях няма да афишираме публично, защото са анонимни, но стойноста им е около 600 лв. общо. Това е цялото външно финансиране, което сме получили през 2020 г.

За изграждането на новата зала ни помогнаха няколко местни бизнесмени (с материали) и няколко доброволци с труд, тях ще споменем официално при откриването.

Държа да кажа, а и който ни е идвал на представленията, знае, че за всяко билетче има прикачен касов бон. Това важи и за другите ни приходи. Разбира се, вие знаете, че разходите са адски много – като се почне от наеми и отопление до осигуровки и данъци и се премине към декор, реквизит, консумативи и заплати. Аз на този етап работя на още 2 места, като трудът ми в „Нюанси“ за момента е безвъзмезден. Към този момент Монича е на половин работен ден в организацията.

Това е реалността на финансовата част.

Какви пречки срещаш в своята работа и каква подкрепа?

Основните проблеми са финансови, както споменах. Подкрепа срещам в лицето на много хора. Ивайло Стефанов и Моника Генкова са приели моята кауза за своя и дават всичко от себе си нещата да се получават. От известно време голяма подкрепа срещам и от Младен Доневски и Владислав Попов, двамата големи приятели на нашата организация, които положиха много труд тя да се съхрани в това време. Разбира се, хората, които посещават заниманията ни, както и техните семейства, също са изключително голяма опора.

Както казах, тази година започнахме да си сътрудничим и с Общината, надявам се това да продължи.

НЧ „Наука“ винаги са били наши приятели и са ни помагали, давайки ни декори и сцена за нашите изяви, СУ „Васил Левски“ и Механотехникумът тук в Троян са редовни гости на нашите представления, което не е маловажно.

Потребност има у хората от изкуство.

За какво мечтаеш в личен план и като ръководител на „Нюанси“?

Щастлив съм, че успях да запаля със своите идеи толкова хора тук в града и не само, искрено се радвам, защото вече виждам първото поколение актьори, които тръгват по своя път. Мечтая да се върнем към нормалността, Троян да се превърне в една дестинация за театрален туризъм и не само.

Мечтая да имаме спокойствието да творим и да надминем себе си в новата година. Не само ние, а всички артисти, защото знам, че на всички им е трудно в момента.

Това, което правим сега, е „Дъ Стефанов шоу“, в събота излезе специалният ни коледен епизод и бих искал да насоча вниманието на хората към него. На страницата ни има информация постоянно.

Това е линк към втория епизод:

>>> https://www.facebook.com/ArtisticNuance/videos/206079247781116 <<<

Това е линк към първия епизод: 

>>> https://www.facebook.com/1708608789464131/videos/150799193071664/ <<<

Фейсбук страница на Театрална школа „Нюанси“:

>>> https://www.facebook.com/ArtisticNuance <<<

*Бел. ред. – Теодор Лука е млад човек с нестандартни идеи. Неговото присъствие в Троян и дейността му разнообразяват театралния афиш с модерни творчески търсения. Ръководител е на школа „Нюанси“

Интервю на Теодор Лука за HemusNews.com

Hemus News

Recent Posts

Планови прекъсвания на електрозахранването в община Троян за периода 18-22 януари 2021 г.

ЧЕЗ Разпределение осъществява амбициозна инвестиционна програма за подобряване на услугите за своите клиенти. Компанията всекидневно извършва дейности, свързани с изнасяне… Read More

3 часа ago

Синджирът си иде, а козата я няма (7)

* „Бързо притичвах до Бирхалето под Пощата и си купувах сиренак“* „Истински оригинален полендак беше. Живееше във фабриката, на третия… Read More

12 часа ago

Планови прекъсвания на електрозахранването в …

Уважаеми клиенти, ЧЕЗ Разпределение осъществява амбициозна инвестиционна програма за подобряване на услугите за своите клиенти.  Компанията всекидневно извършва дейности, свързани… Read More

2 дни ago

Съобщение по чл. 61, ал. 1 от АПК до Наско Драганов и …

  С Ъ О Б Щ Е Н И Е Дирекция „Устройство на територията“ при Община Троян, област Ловеч на… Read More

2 дни ago

За паметта ми беше думата… Поклон!

 * Емил Ненковски: „Срещу него рисуван портрет на Гершуин... Просто раздаваше духовност, култура и, разбира се, музика навред... Там в… Read More

2 дни ago

Дана Грошева на 90 – ЧРД!

 * Мъжко момиче, което дълги години, до не толкова отдавна, обикаляше Троянско и Ловешко зад волана на своето „Трабант“-че и… Read More

3 дни ago