„Това е празник на обич“

Кое създава празничност по Коледа? Ето как усещат нещата петокласниците.

Обичам да играя в снега. Обичам да правя подаръци, понякога малки, но от сърце. Обичам, когато чета коледни книги. (…) Това е празник на обич. На доверие. Това е денят на цялото семейство. 
Александра Пенкова

За мен празничност на Коледа създават традициите. Те са важни. Също и масата, но не храната е важна, а хората около нея. (…) Пожелавам на всички хора по света весела Коледа и Нова година.

Пламен Цочев
На Коледа не са важни подаръците, а жестът, който правим.
Борислав Кожухаров
Че въртим питка и баница. От училище ни пускат във ваканция. Пеем коледарски песни, например: „Тук сме чули и разбрали, ой, Коладе, мой Коладе“.
Генади Бозуков
Според мен най-празничното е уютът. Обожавам да си лежа на леглото с удобна пухена пижама и да гледам някой коледен филм. Може би никой няма да ми повярва, но ако съм на село, при баба, радостта ми ще е двойна. Също така обичам да наблюдавам как тихо, спокойно вали сняг навън. Обожавам и да украсявам. Не съм фенка на натрапчивата шарена украса и предпочитам бялата такава. Според мен тя носи по-снежно, зимно настроение. 
Деница Райковска
Аз обичам да играем в снега, да караме шейни. Защото всяко едно дете обича коледния дух. Харесвам с моето семейство да се съберем край камината и да си разказваме коледни истории. Аз обичам да сурвакам, да коледувам. Обичам да си ходя при моите баба и дядо. Да украсявам вкъщи, да помагам на тати да чистим колата от сняг. И така в този месец декември има много красиви празници. 
Величко Радославов
Харесва ми, че си разменяме подаръци – не толкова за подаръците, а затова, че всеки иска да зарадва другия. И как навсякъде светват хубави светлинки и има щастливи хора.
Мариса Иванова
Празничност по Коледа се създава от украсата, душевната искреност, подаръците, които показват колко добре те познава и цени даден човек. (…) На Коледа ми харесва коледната магия, която кара хората да се чувстват защитени и да не се тревожат толкова за бъдещето.
Елена Семкова
Най-много обичам да украсяваме елхата с цялото семейство и под нея на Бъдни вечер да има подаръци. Обичам и да си измислям рими като: „Весели празници, весели дни и забавни весели игри!“.
Габриела Инковска
Аз обичам много да се забавлявам в снега, обичам да карам ски и шейна с моите братовчедки. Като се приберем от ски, отиваме да пием по един топъл шоколад у нас и гледаме телевизия. Щастие желая на цялото ми семейство, защото те са за мен Коледата.
Елена Гадева

За мен празникът идва, когато подготвям подаръци. А когато ми подарят подаръци, вече е Коледа.
Борислава Пеловска
Също Коледа е хубава заради ваканцията на учениците. Винаги на Коледа гледам „Сам вкъщи“. Също с моите приятели гърмим пиратки.
Танер Бекиров
За мен празникът идва, когато започнем да правим и украсяваме коледните курабийки.
Мариса Дренска
Аз обичам празничността по Коледа, защото валят снежинки и ми подаряват подаръци. Лампите светят и елхата е украсена. Тогава аз си правя топъл чай и гледам коледен филм.
Ванеса Иванова
Обикновено моите родители работят много и не можем добре да се спрем и да се видим. Но когато е Бъдни вечер или Коледа, цялото семейство е около мен. Обожавам, когато дружно украсяваме елхата, сложим лампичките и загасим лампата. Така само те светят в тъмнината. 
Йордана Лучева
Чувствам се щастлив, когато виждам другите хора да се радват на моите подаръци. Когато се съберем около трапезата с цялото семейство, се чувствам много горд от себе си.
Никола Расташки
Много е забавно, когато украсявам стаята си с играчки, гирлянди и коледни лампички – вечер, когато ги светна, става магия. 
Кристиана Василевска
Аз обичам по Коледа да гледам как падат снежинките, докато пия топъл шоколад до камината.
Даниел Михайлов
Аз обичам, когато ми подарят подарък, и дори да не ми харесва толкова много, аз се радвам, защото човекът се радва, че е направил нещо добро. (…) Така хората стават по-добри и когато се съберат на трапезата и всички забравят за трудностите в живота, макар за малко човек се чувства с толкова верни приятели като в Райската градина.
Боян Баев
Истинското щастие не идва от това да получаваш, а от това да подаряваш. Коледата не е където е украсата и елхата. Истинската Коледа е, където е семейството. 
Ивана 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.