Дебатьорите спориха без покрив над главите си

Дебатьорите са градски създания. Срещат се из университети и училища, упражнявайки уменията си. Но на датите 7, 8 и 9 септември група от 30-тина представители на вида бяха забелязани на много необичайно място – хижа „Амбарица“. Идеята дебатьорите да се качат там и да спорят без покрив над главите си беше на Стефани Лалева от 12.а клас. Нейно беше и мотото на състезанието „Амбарица Open“ – „Да дебатираш на високо равнище – 1520 м н.в.“. Аз и Мартин Василевски от 12.б клас взехме участие отборно като представители на училищния клуб. Марин Русев от 10.а също се качи на хижата, за да помага в организацията. За да се превърне идеята на Стефани в реалност, помогнаха: СУ „Св. Климент Охридски“ – Троян; Асоциация Дебати България; спонсорите Светла Дичевска и Николай Тодоров.

Участници от цялата страна дойдоха на 6 септември в Троян. На другия ден, след дълго изкачване, бяхме посрещнати от гостоприемните хижари. Направихме кратка почивка и започна първият дебат, който беше по тема „Това правителство (ТП) ще изисква 10-годишен неполитически стаж преди кандидатиране за политически пост“. Когато приключихме със споровете за деня, беше станало време за разговори край огъня под нощното небе, пълно с хиляди звезди, за български народни песни и ритъм на тарамбука.

На следващия ден рано сутринта всички бяхме будни и закусихме с прословутите амбаришки мекици с боровинково сладко, докато гледахме върховете наоколо. После започнахме с храната за мозъка. По пейките на поляната около хижата периодично се подготвяхме за трите последователни теми, давани от главните съдии от Асоциация Дебати България: „ТП ще забрани изкуство, което е създадено с цел да обиди някого“; „ТП подкрепя сексуализацията на мъжете“ и „ТП ще задължи всеки да членува в профсъюз“. В края на деня дебатите приключиха за някои, а други отидоха на финал, за да спорят дали трябва да е задължително жертвите на тормоз на работното място да търсят правата си чрез съдебен процес. Финалът, който се проведе в салона на хижата, беше гледан както от дебатьори, така и от туристи.
Купите и медалите, изработени и дарени от керамика Румен Георгиев, отидоха при софиянци.

По време на „Амбарица Open“ бяха закупени рекламни тениски и канчета, направени от рекламиста Камен Калчев, и значки от софийската художничка Петя Петкова.  Двамата творци също бяха дарители на събитието, а събраните пари – 220 лв., ще бъдат добавени към благотворителен фонд за възстановяване на товарната въжена линия към „Амбарица“.

Ако има нещо, на което дебатите са ме научили, то е, че добрите приятелства не са между хора с еднакво мислене, а между хора, които умеят да се изслушват и да поглеждат на света от различни гледни точки. Това прави и дебатьорската общност толкова разнообразна, радвам се, че имам шанса да съм част от нея чрез училищния клуб „Дебати“.

Мария Ковачева, 10.а клас

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.