Дебатьорите участваха в “Градът и гражданското”

Училищният клуб „Дебати“ беше поканен да представи СУ „Св. Климент Охридски“ в срещата “Градът и гражданското” – работилница за граждански каузи. Събитието бе организирано от Института по социология “Иван Хаджийски” – София и Община Троян. То се проведе в Информационно-културния център на 13 октомври, събота, и бе посветено на 111 години от рождението на „бащата на българската социология“, троянеца Иван Хаджийски.

За да бъде по-пълно представянето на троянските средношколци, двата екипа – нашия и на СУ „Васил Левски“, поканиха ученици от други училища. Така към дебатьорите ни се присъединиха 11-класничките от НУПИ „Проф. Венко Колев“ Надежда Раева и Даниела Данаилова, които се отнесоха отговорно към задачата, направиха добър контакт с връстниците си и допринесоха за общото представяне. Дебатьорите заедно подготвяха в продължение на няколко петъчни срещи позицията си по зададената тема „Градът и гражданското“, като разговорите им се насочиха към проблема какво е “да бъдеш граждански активен млад човек в малкия град”.

По време на срещата в Инфоцентъра екипът ни разполагаше с 20 минути да развие идеите си. Говорители бяха Мартин Василевски (12.б), Надежда Раева от НУПИ, Ния Чонова (11.а) и Стефани Лалева (12.а). При уговорката, че гражданската активност не е типична за днешния българин, те опитаха да анализират какви фактори помагат и какви пречат на активния млад човек в град като Троян. Посочиха, че хората в малкия град общуват по-лесно, принудени са да запълват липси, могат в по-голяма степен да разчитат на възрастните – родители, учители. В същото време консервативната тукашна среда може лесно да ги обезсърчи с апатия и негативизъм, а при малкото жители е по-трудно да се намерят експерти или спонсори. Учениците дадоха пример с успешна своя инициатива – организирането на национално състезание по дебати „Амбарица open“. Техният опит на дебатьори определено им помогна да говорят спокойно и аргументирано пред публика.

След тях думата имаше екипът на СУ „Васил Левски“, а после говориха политолозите Първан Симеонов, Светлин Тачев, Пламен Владимиров, Борис Попиванов и социолозите проф. Петър-Емил Митев и проф. Андрей Райчев (повече за срещата виж ТУК).

Нели Генкова
Снимки: Цветан Тончев

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.