Деян Христов ще се възползва от „Обучение за ИТ кариера“

Деян Христов от 10.а клас ще се включи в националната програма „Обучение за ИТ кариера“. И тримата ученици от 10.а, подпомогнати от преподавателката си Теодора Петрова, са издържали успешно онлайн теста на програмата. „Обучение за ИТ кариера“ има за цел да предостави професионално образование за професията „Приложен програмист“ на ученици от цялата страна в извънкласна форма.
Финансирането се осъществява от бюджета на Министерството на образованието и науката, а обучението се провежда по Държавен образователен стандарт, разработен от бизнеса в съответствие с неговите потребности. Споразумението за сътрудничество за софтуерно обучение на ученици е подписано от Българската асоциация на софтуерните компании (БАСКОМ), Българската асоциация за информационни технологии (БАИТ), Българската аутсорсинг асоциация и Фондация „Клъстер информационни и комуникационни технологии (ИКТ Клъстер). Браншовите организации в сектора на информационните технологии посочват острия недостиг на подготвени кадри за наемане на работа. Едно от очакванията, които са заложени в Концепцията за насърчаване обучението на софтуерни специалисти, е учениците още в XII клас да могат да започнат работа в софтуерни компании. Тук трябва да подчертаем, че компанията “TSD Services”, с която училището ни поддържа контакти (ВИЖ), е насърчила наши възпитаници да кандидатстват по „Обучение за ИТ кариера“.
Обучението по тригодишната програма се организира присъствено в свободното време на учениците през седмицата, в събота и неделя или през ваканциите. Учебният процес предвижда изпълнението на дейности както присъствено, така и онлайн. Осъществява се в 5 центъра в страната. За учениците от Ловешка област това е Професионалната гимназия по компютърни технологии и системи – Правец в партньорство с Техническия университет – София.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.