Дух и традиция – Традиционен панаир на занаятите 2016 г.

 

 

 

Дух и традиция – Традиционен панаир на занаятите 2016 г.


За поредна година в навечерието на храмовия празник на Троянския манастир Успение Богородично, Община Троян и Националното изложение на художествените занаяти и изкуствата Орешак организират Традиционен панаир на занаятите. Според преданието, тази традиция датира от втората половина на XVIII в., когато занаятчии от цялата страна се събирали, за да покажат своите произведения. С течение на времето панаира се превръща в един от най-големите в Северна България. Тук всеки посетител освен предмети на народните художествени занаяти, може да си закупи и практични стоки за бита, да се наслади на традиционна кухня и музика в прохладните бирарии. За най-малките гости на панаира има обособена и зона с атракциони.

Организаторите предлагат на всички, които са предпочели прохладата на троянския балкан за времето от 12 до 15 август 2016 г. пъстра музикална палитра – изпълнения на живо на български популярни и народни песни.

В парка на Националното изложение има организирани арт ателиета на някои от най-характерните за троянския край занаяти – грънчарство, тъкачество, дърворезба и пирография. Всеки ще може да опита сам да изработи нещо самобитно и оригинално и така да се докосне до духа на местните традиции.

На картата на панаира, която ще бъде поставена в началото при подхода от Троян и пред Троянския манастир, гостите на събитието ще могат да видят възможностите за паркиране, различните обособените зони за занаяти, за търговия и атракции и местата за хранене. Показан е и пътят на литийното шествие от Манастира до параклиса. Желанието ни е многобройните гости на традиционния панаир на занаятите и Троянския манастир да бъдат информирани и лесно да достигат до местата, които ги интересуват.

Орешак е орисан да закриля националния дух и още от самото си възникване се превръща в символ на чистата и неподправена човешка любов към изкуството и духовните ценности. Посещението на традиционния панаир на занаятите и храмовия празник на Троянския манастир е ознаменувано с много мистичност, с много цветни емоции и много приятни спомени.

В неделя (14 август) от 12.00 часа в Националното изложение ще бъде открита изложба с произведения на „младите майстори“ – резултат от лятното училище по занаяти, което се провежда за четвърта поредна година в края на месец юли.

На храмовия празник на троянския манастир Успение на Пресвета Богородица (15 август) ще се отслужи Божествена света литургия от Негово Светейшество Български Патриарх Неофит и ще се извърши литийно шествие – изнасяне на чудотворната икона на Божията майка от Манастира. Това е една от трите чудотворни икони, пред които много българи се поклониха и помолиха за освобождаване на нашите медицински сестри от либийските власти. Света Богородица Троеручица дарява с благословение всички, които прибягват към нея с вяра и надежда да намерят спасение за душите си и лек за своята болка.

Богатото културно-историческо наследство, прекрасните природни дадености на района и многообразието от „живи занаяти” са изключително богатство, при допира с което всеки посетител попада в плен на емоцията от песните, танците, кухнята, занаятите и изящните приложни изкуства на това вълнуващо културно събитие в сърцето на Балкана.

 

 

Националното изложение на художествените занаяти и изкустватаОрешак

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.