Dura lex, sed lex

ДРЕВНИТЕ римляни са имали една много точна поговорка – „Dura lex, sed lex“, което в превод ще рече: „Лош закон, но закон“. Уви, явно Централната избирателна комисия избирателно реши да тълкува именно Изборния кодекс, който самата тя е призвана да спазва и следва.

ЗА КАКВО става дума? Със свое решение №2108-МИ/11.09.2015 г., ЦИК еднолично и в нарушение на императивни членове на закона реши да не разреши на Общинските избирателни комисии (ОИК) да теглят жребий за бюлетините за партиите и коалициите, които са регистрирани в ЦИК. На ОИК е указано да теглят жребий само за местните коалиции и инициативни комитети, което от своя страна ще доведе до нищожност на решенията и за жребия, който ще се проведе в ОИК. В решението се посочва, че така ЦИК прилагала закона, но всъщност е приела да не го спазва и да не се съобразява с него.

В ЖАЛБАТА, която от „Избор за Троян“ сме препратили към Върховния административен съд, посочваме грешката на ЦИК и настояваме от съда за нейната корекция, защото в мотивите на собственото си решение ЦИК посочват, че го правят в интерес на избирателя. Твърдението им е абсурдно по една много проста математическа причина. Към днешна дата в ЦИК са се регистрирали 84 партии и коалиции, като 10 (или 12 след 15.09) ще бъдат заличени. Това означава, че ЦИК ще изтегли номера от 1 до 72 за партии и коалиции и НЕЗАВИСИМО, че съответните не са подали документи в ОИК – Троян и нямат представители на местните избори, те ще трябва да бъдат със заделено място за номера си в бюлетината, което да остане празно. Номерата на местна коалиция, каквато е нашата, ще започне от 73 и ще е според броя на вече регистрираните местни коалиции и инициативни комитети в ОИК – Троян.

НЕ СЕ ПРИТЕСНЯВАМЕ от номерацията, а от абсурдността, че по този начин бюлетината ще бъде дълга около 2 метра, а тази за общински съветници би достигнала и 3. Така ще бъде затруднено спазването на закона от избирателите, които трябва с прегъване на бюлетината да скрият вота си. Така секционните избирателни комисии ще бъдат принудени да забраняват на хора да гласуват, след като случайно триметровата им бюлетина се разгърне. Сами си отговорете на въпроса в интерес на кои печатници и на „КОЙ“ е да се отпечатват над 10 пъти по-дълги от необходимото бюлетини и дали от това ще спечели избирателя или определени печатници, които ще обработят тази задължителна национална поръчка?

ТРЯБВА да се отчете, че в ЦИК имаше хора, които бяха твърдо против това решение, което самите те категоризираха като противозаконно и нищожно, но представители в комисията на политическите партии решиха друго. Защо на определени субекти им е необходим единен номер на партията в бюлетините можем да се досетим и без много-много да мислим, но ние, от „Избор за Троян“, заставаме зад честни и почтени подходи в тази кампания и затова смятаме, че най-правилното нещо е да сезираме съответните съдебни инстанции, когато е налице нарушение. Това нарушение ще се отрази, на прозрачността и честността на местните избори както и ще доведе до съмнения за скрити уговорки, купуване на гласове и измами.

НАШАТА ПОЗИЦИЯ по този въпрос е надежда за справедливост от страна на съда, за която се борим и ние. По този начин ще има равнопоставеност на всички участници в изборите за кметове и общински съветници и нека наистина най-достойния да спечели.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.