EcoEdu с принос за екологичната култура на ученици от …

EcoEdu с принос за екологичната култура на ученици от община Троян


В началото на изминалата учебна година Института по планинско животновъдство и земеделие (ИПЖЗ) – гр. Троян, в партньорство с  Общинския педагогически център (ОПЦ) стартира проект в полза на децата. С реализацията на проекта „Повишаване на екологичната култура на ученици от община Троян“ (EcoEdu) участниците ще повишат знанията си за биоразнообразието, опазването му в променящите се климатични условия и опазването на околната среда.  Той се реализира по програма BG03 „Биологично разнообразие и екосистеми“, която се финансира чрез Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство (ФМ на ЕИП) 2009-2014 г., с Програмен оператор – Министерство на околната среда и водите.

 

На две специално организирани обучения в резерватите „Козя стена” и  „Северен Джендем”, 40 ученици-доброволци от ОПЦ събираха данни за 50 вида растения. Под ръководството на експертите и педагозите учениците събраха богата информация за биологичното разнообразие в Централен Балкан. Данните събирани по време на експедициите ще бъдат въведени в Националната система за мониторинг на биоразнообразието.

Предстои изграждане на две демонстративни опитни полета на територията на института, където младите изследователи ще имат възможност да изучават и опознаят растителните видове, типични за земеделието на района.

По проекта вече е оборудвана стая за екологична култура в ОПЦ. В нея ще бъдат подредени изработените хербарии от доброволците и снимки на растителни видове в естествена среда, заснети по време на експедициите.  В края на проекта ще бъде заснет филм с учебна цел, който ще бъде прожектиран в реновираната стая в ОПЦ, която ще се използва и за обучение на ученици и ще се утвърди като модерен център за екологична култура.

 

Информационните материали по проекта може да намерите на интернет-сaйта на ИПЖЗ, както и в социалните мрежи.

 

 

Общинския педагогически център (ОПЦ)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.