Големият приятел на Троян – Никола Манев чества …

Големият приятел на Троян – Никола Манев чества своя рожден ден

 

На 28 август, големият художник и приятел на Троян и троянци, Никола Манев, чества своя рожден ден.

Никола Манев е български художник, който живее и твори в Париж, Франция. Роден е в Пазарджик, отрасъл в Чирпан, завършва художествената гимназия в София, а през 1962 г. е приет във френската Академия по изящни изкуства, където завършва „живопис“ в класа на проф. Морис Брианшон. Тогава се установява в Париж, в ателие в Ил Сен Луи, но през целия си живот обикаля света и трупа впечатления за своите платна.

Манев има зад гърба си над 137 самостоятелни изложби в цял свят и множество групови изложби и биеналета. Над 3000 негови творби са притежание на държавни и частни колекции и музеи в над 30 страни по света.

От самото начало на кариерата си Манев изследва в картините си мистичното и приказното. В творчеството му се преплитат много теми (странните земни образувания на българската природа, пустинята на Алжир и Тунис, мексикански мотиви), но към една от които той се връща особено често – романтичните гледки на парижките покриви и комини.

През 2015 г. г-н Манев направи голям жест към жителите на Троян и подари 25 от своите платна. Те са изложени и до настоящия момент в Информационно-културния център в Троян за всички посетители. Дни преди рождения ден на Манев, кметът г-жа Михайлова изпрати поздравление до художника в Париж. „В днешния празничен ден бих искала да Ви пожелая да запазите своята харизма, доброта и позитивизъм! Бъдете здрав и продължавайте да творите от изкуството, което оставя хората без дъх!“, се казва в пожеланието на г-жа Донка Михайлова.

 


СТАНИСЛАВА ЦУКЕВА
„Връзки с обществеността“

{gallery}2016/rd-nikola-manev{/gallery}

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.