Групово интерактивно занятие в V г клас

По инициатива на г-жа Галя Шейретова учениците от V г клас минаха групово интерактивно занятие на тема: „Различните видове взаимоотношения между половете“. Много учебни заведения по целия свят използват интерактивното обучение, защото то дава резултати. И тъй като очевидно процесът на учене се променя непрекъснато, уроците също стават много по-интересни, динамични и достъпни за учениците. При интерактивното обучение учениците са поканени да участват в разговор чрез технически, ролеви или групови упражнения в клас.

В първата част на срещата учениците се запознаха с видовете взаимоотношения, как се създават и поддържат, какво е влиянието на комуникацията във взаимоотношенията и какви са ефективните начини за добро общуване.  Във втората част учениците бяха разделени на отбори, като всеки един от тях имаше бланка с недовършени твърдения, които да попълни. След приключване на работата всеки отбор представяше резултатите си в рамките на групата, превръщайки отговорите си в път към нови знания. Така учениците чувстват, че техният глас е важен и се чува, и което е по-важно – че са ангажирани и значими.

Освен че събужда интереса на учениците, които са отгледани в хиперстимулираща среда, интерактивното обучение повишава уменията за критично мислене, които са от основно значение за развитието на аналитичното мислене. Дете, което може да изследва един отворен въпрос с въображение и логика, се учи как да взема решения, за разлика от онова дете, което просто механично повтаря запаметена информация. Този стил на обучение, също така, учи на сътрудничество и успешна работа в екип.

Мария Лекова, училищен психолог
 
 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.