… и всички ние сме актьори

Дебатьорите и актьорите – хора на сцената

Винаги е радващо, когато бивши възпитаници гостуват на училището с новия си опит и млада енергия. Така се случи и на 9 февруари, когато Йова Петкова поработи с учениците от клуба по дебати.

Йова завърши СУ „Св. Климент Охридски“ през 2014 година, след което учи театрално изкуство в Южноуелския университет в Кардиф (Уелс). Разбира се, тя беше стъпила на сцената още в ученически години – като флейтистка и участник в училищни спектакли. Днес, заедно със съученичката си Моника Генкова и Теодор Лука  – и тримата възпитаници на Южноуелския университет, тя работи в троянската театрална школа „Нюанси“, основана от Теодор през 2014 година. В школата се изучават широк спектър театрални и танцови похвати, основите на различни методи на актьорската игра и сценичните изкуства.

Йова предложи на училищните дебатьори различни техники за преодоляване на страха от излизане пред хора, показване на увереност и умения за контакт с публиката. В атмосфера на позитивизъм и доверие учениците са забавляваха, дори когато трябваше да излизат от зоната си комфорт. Уговорката между училищния клуб и театралната школа е сътрудничеството да продължи.

Йова Петкова (третата вляво) и Моника Генкова (първата вляво),  тогава 12-класнички, на сцената на троянското читалище – градско честване на 3 март под надслов „България. Домът и Пътят“ (2014 г.). Пред тях беше Пътят. Сега те са избрали да се върнат в Дома с новия си опит.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.