Информация от РСПБЗН град Троян във връзка с хода на …

РАЙОННА СЛУЖБА „ПОЖАРНА БЕЗОПАСНОСТ И ЗАЩИТА НА НАСЕЛЕНИЕТО”-ТРОЯН

 

В ход е кампанията по прибиране на реколтата от зърнено-житни култури. За да бъде гарантирано прибирането и съхраняването на реколтата, е необходимо да се спазват в пълен обем изискванията за пожарна безопасност.

Независимо от мерките, които се предприемат за предотвратяване на пожари, основният фактор за успешната жътва е отговорното отношение на всички участници в кампанията, включително и гражданите. Необходимо е всички преминаващи или извършващи дейност в житните масиви и покрай тях, да спазват следните основни изисквания:

  • Да не се допуска паленето на открит огън, тютюнопушенето и паркирането на моторни превозни средства в площите с посеви и в непосредствена близост до тях от настъпването на восъчна зрелост до прибиране на реколтата и изораване на стърнищата.
  • Не се разрешава паленето на стърнища и други растителни отпадъци, както и използването на открити огнеизточници.
  • Юридическите лица, стопанисващи пътища (републикански, общински и частни) и железопътни трасета, преминаващи през или покрай житни посеви, осигуряват сервитута на трасето чисто от сухи треви, храсти, паднала дървесна маса и друг горими предмети и материали.
  • Дружества, собственици и ползватели на линейните обекти (пътища, ж.п. линии, газопроводи, кабели, електропроводи и др.) в близост и вътре в житните масиви, следва да проведат предварително съответни технически мероприятия за осигуряване на пожарната безопасност в обхвата на стопанисваните от тях линейни обекти, целящи опазването на реколтата от пожари.
  • Изхвърляне на стъклени материали върху суха растителност.
  • Да не се използва огнестрелно оръжие и пиротехнически средства в района на житните масиви.
  • Още веднъж напомняме, че изгарянето на стърнища и слама, суха трева по слогове, крайпътни ивици и други площи е ЗАБРАНЕНО.

 

При възникването или забелязването на пожар веднага да се съобщава на тел. 112.

На всеки установен нарушител, ще му бъдат прилагани административно наказателни мерки съгласно законовите разпоредби, Закона за МВР, Наредбата на общината, наредба №8121з-968 от 10 декември 2014 год. за правилата и нормите за пожарна безопасност при извършване на дейности в земеделските земи.

При забелязване на нарушители да се сигнализира незабавно на съответните специализирани органи за съдействие и предприемане на мерки.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.