Институтът за български език гостува на СУ „Св. Климент Охридски“

Науката и образованието се срещнаха в актовата зала на СУ „Св. Климент Охридски“. На 21 март гости на училището бяха шестима езиковеди от Института за български език „Проф. Любомир Андрейчин“ при Българската академия на науките. Те дойдоха при 7-класниците от училището със своята образователна игра „Написаното остава. Пиши правилно!“. Трите отбора с по шестима участници – „жълтите“, „червените“ и „зелените“ – премериха сили в областта на правописа, граматиката, лексикологията. Час и половина продължи езиковата надпревара. Първи излязоха „зелените“ от 7.а клас. След играта гостите споделиха, че намират представителите на трите паралелки за равностойни състезатели. Доста награди отидоха и при активната ученическа публика. Езиковедите от БАН, които са правили играта в над 20 български града, оцениха троянските ученици като знаещи. Те бяха впечатлени и от живото им езиково чувство, което обясниха с това, че децата явно четат и умеят да общуват с възрастните. Така гостите потвърдиха оценката на преподавателите от СУ „Св. Климент Охридски“, че тазгодишният випуск 7-класници е не само голям, но и буден.

Образователната игра е част от едноименна кампания, която Институтът за български език провежда от няколко години. „Езикът не е абстрактно понятие – той е инструмент, който се използва от хората всеки ден. И само от нас зависи дали ще успеем да го запазим такъв, какъвто искаме да бъде – правилен, звучен, красив“, споделят езиковедите. Така, с любов и грижа към езика, говориха те и пред троянските ученици. Обърнаха им внимание, че могат да се възползват от богатата справочна информация, качена на интернет страницата на Института, и специално им препоръчаха фейсбук страницата за езикови справки https://www.facebook.com/ezikovi.spravki/, където могат да задават своите въпроси.

Всички ученици получиха стикери с надписа „Написаното остава. Пиши правилно!“. Научихме, че в рамките на кампанията понякога те се раздават с идеята да бъдат залепени на публични места върху табели или надписи, в които са допуснати правописни грешки. Така че: внимание, в града ни има момичета и момчетата, въоръжени със стикери! Не са безупречни, но определено са грамотни.

Учители и гости си обещаха, че ще търсят още форми за съвместна работа в името на общата грижа за езика като национална и хуманитарна ценност.

Нeли Генкова
 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.