Изложба на Иван Мутафов в Информационно-културен …

Изложба на Иван Мутафов

в Информационно-културен център, гр. Троян на 28.07.2016 г.

 

На 28.07.2016 г. (четвъртък), от 17:30 часа в експозиционната зала на Информационно-културен център, Троян ще бъде открита изложба на фотографии и етюди-живопис ,,Непал – Тибет – Хималаи“ на художника и пътешественик Иван Мутафов.

Мутафов е роден на 2 декември 1948 г. в троянското село Черни Осъм. Завършва Факултета по изобразителни изкуства във Великотърновския университет – специалност ,,Декоративно-монументални изкуства – стенопис“. Работи в областта на живописта. Интересува се от традиционната иконопис и монументалната църковна стенопис и от възможностите за съвременни иновации в иконографията. Има многобройни участия в общи национални и международни изложби. Направил е десетки самостоятелни изложби – живопис и иконопис.

Иван Мутафов е запален планинар и пътешественик, преподавател в училище за планински водачи в с. Черни Осъм. Като преподавател в училището пътува и обхожда всички наши и европейски планини. През 1986 г. предприема първото си пътешествие до Хималаите. Тогава посещава Непал, Индия и Пакистан, като достига до Ладак – Тибет, най-северната точка на Индия зад Хималайския гребен. През 2008 г. прави трекинг до Непал, базов лагер на Еверест и Гокьо. През 2012 г. е в Западен Непал и прави отново трекинг към Анапурна. През 2014 г. осъществява едно отдавна мечтано от него пътешествие до забраненото мистично кралство Мустанг. Кралството е разположено в северната част на Непал на средна надморска височина 3 800 м. През него, по долината на свещената река Кали Гандаки преминава древният ,,път на солта”, водещ от Тибет до Индия.

В настоящата изложба, чрез картини и фотографии, направени по време на неговите пътешествия, художникът ще представи географско и народностно описание на далекоизточния свят на Високите Хималаи, Непал и Тибет.

 

{gallery}2016/ivan-mutafov-izlojba{/gallery}

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.