Как Мария Ковачева стана посланик

За втора поредна година Британското посолство в София организира конкурса „Посланик за един ден“. Конкурсът е по случай Международния ден на жената 8 март и е насочен към момичета на възраст между 15 и 19 години, за да ги окуражи да се ангажират с обществено значими каузи. Кандидатките трябваше да подготвят есе на тема: „Как бихте използвали своите индивидуални умения и своето влияние като посланик, за да предизвикате положителна промяна в обществото?“. Победителките имат възможността да работят редом до дама посланик и да си партнират с ръководител на неправителствена организация.

Сред победителките е Мария Ковачева от 10.а клас на нашето училище. Мария е научила за конкурса от преподавателката си по литература Анна Владова. Избрала е да напише есето си на английски език. ТУК можете да го прочетете в оригинал и в превод на български. Напомняме, че това е поредното есе, с което Мария Ковачева доказва национално ниво и печели ценни възможности за пътуване и общуване. Точно преди година, през февруари 2018-та тя посети Брюксел и европейските институции като втора в националния конкурс за есе на тема „Европа в България“, обявен от Министерството на образованието.

Нашата ученичка вече е била поканена в посолството на Израел и се е срещнала с посланичката. Заедно са посетили център „Аутизъм днес“, където Мария се е запознала с майка на дете с аутизъм, започнала кампания за изграждане на центъра, с ръководителката на центъра и с момиче, което се обучава за специалист в областта на терапията на аутизма. Предстои ново посещение в Израелското посолство, защото Мария има задача с помощта на посолството да организира изложба (26 февруари, София). Финалното събитие на цялата инициатива „Посланик за един ден“ ще бъде на 7 март.

Пожелаваме на Мария успешно и вдъхновяващо „посланичество“ и очакваме да сподели впечатленията си за читателите на сайта.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.