Казусът с инвестиционното предложение за кариера …

Казусът с инвестиционното предложение за кариера край Голяма Желязна не е приключил. Община Троян продължава да защитава интересите на живущите в района


Още през месец февруари Община Троян повдигна обезпокоителния въпрос, свързан с инвестиционно предложение „Добив на строителни материали – пясъчници и мергели за производство на трошени фракции за неотговорно строителство и камък ломен цепен за сгради и съоръжения от находище „Старата колиба“ в землищата на с. Голяма Желязна и с. Лесидрен“. Предложението предизвика остър отзвук у ръководството на Общината, жителите на града и на село Голяма Желязна, организации и други.

Община Троян продължава да защитава становището, че реализирането на инвестиционното предложение е неприемливо. След постъпване на предложението, Общината подготви и изпрати до отговорните институции аргументирани информация и становище, касаещи територията, засегната от инвестиционното предложение.

След подаване на инвестиционното предложение, Община Троян поиска  оценка на въздействието върху околната среда за инвестиционно предложение за добив на строителни материали в района на Голяма Желязна от РИОСВ-Плевен. Изпратено беше и писмо от кмета на Община Троян и кмета на село Голяма Желязна до Комисията по околната среда и водите при 44-то Народно събрание. Във възражението си Община Троян изтъква мотиви, които са свързани с нарушаване на обществените интереси при реализацията на предложението. Изразено е безпокойството на местното население от последствията, които реализацията на инвестиционното предложение може да окаже върху човешкото здраве, околната среда, прилежащата инфраструктура и туризма.

През месец октомври в Община Троян постъпи писмо от Министерство на околната среда и водите, в което се казва: „МОСВ и структурите му ще предприемат всички необходими мерки за стриктно спазване и прилагане на екологичните изисквания и законодателство с цел недопускане на инвестиционното предложение за „Добив на строителни материали – пясъчници и мергели за производство на трошени фракции за неотговорно строителство и камък ломен цепен за сгради и съоръжения от находище „Старата колиба“ в землищата на с. Голяма Желязна и с. Лесидрен“ да окаже отрицателно въздействие върху водите и водните обекти, човешкото здраве, околната среда, принадлежащата инфраструктура и туризма.“

 

Община Троян изразява тревогите си, че реализирането на инвестиционното предложение може да бъде допуснато, което би оказало необратими щети на територията на Голяма Желязна.

 

СТАНИСЛАВА ВАЧЕВА
„Връзки с обществеността“

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.