Мерки за пожарна безопасност и правила за поведение …

 

I. ПРИ ИЗПОЛЗВАНЕ НА ЕЛЕКТРИЧЕСКИ ОТОПЛИТЕЛНИ И НАГРЕВАТЕЛНИ УРЕДИ:

·  Никога не оставяйте включени уреди без наблюдение.

·  При напускане на дома или офиса още веднъж се убедете, че сте изключили уредите.

·  Не използвайте нестандартни и саморъчно направени уреди.

·  Изучавайте и стриктно спазвайте инструкциите за експлоатация на производителя.

·  При необходимост от ремонт на електрически уреди и съоръжения се доверявайте само на специалисти.

·  Включвайте електроуредите само към силови токови кръгове с подходящо за целта сечение на проводниците.

·  Контактите трябва да са тип „ШУКО“, по възможност да не се ползват разклонители.

·  Знайте, че няма електроуреди, които да могат да ви служат вечно. След изчерпване на лимита им те губят своята надеждност и безопасност.

·  Не ползвайте отоплителни уреди с открити реотани.

·  Върху или в близост до електрическите уреди никога не оставяйте горими предмети. Не ги използвайте за сушене на дрехи.

·  Осигурете безопасността на децата, като поставите предпазители на контактите.

·  При включени електроуреди никога не оставайте децата без наблюдение.

·  Укрепете добре всички отоплителни уреди поради опасността от обръщане. Последното е особено важно и за безопасността на Вашите близки, ако те са трудноподвижни, възрастни или болни хора. Те са най-рисковата социална група при пожар.

·  Специално внимание трябва да отделите на пожарната безопасност на топлоакумулиращите електроуреди. Монтажът им трябва да се извърши от специалист. Захранването им трябва да е на отделен токов кръг с автоматичен предпазител, при сечение на захранващия проводник не по-малко от 4 кв. мм.

·  Трябва да запомните: При пожар уреди под напрежение или включени към електрическата мрежа не могат да бъдат гасени или охлаждани с вода. Това може да стане само след изключване на електрическия ток от централното електрическо табло или от етажното такова. Има опасност от токов удар с фатални последици.

II. ПРИ ИЗПОЛЗВАНЕ НА ПЕЧКИ С ТВЪРДО ГОРИВО (ДЪРВА ИЛИ ВЪГЛИЩА):
Използването на отоплителни уреди на твърдо гориво е широко застъпено и днес, като често се подценява пожарната им опасност. За тяхната безопасна експлоатация също е необходимо съобразяването с инструкциите на производителя. Горивните камери на такива уреди са изчислени на определен тип гориво и при ползването на друг вид с по-висока калоричност стените на печките прогарят. Недопустимо е ползването на самоделни отоплителни уреди за твърди горива.

III. ПРИ ИЗПОЛЗВАНЕ НА ПЕЧКИ С ТЕЧНО ГОРИВО (НАФТА):
·  Нафтата е висококалорично гориво. Безопасното и ползване трябва да бъде съобразено обаче с високата й пожарна опасност като леснозапалима течност. Не по-малко опасни са нагретите пари, които може да доведат и до взрив.

·  Нафтовите печки трябва да са устроени върху негорими подложки с вертикални прагове от всички страни.

·  Внимателно трябва да бъде следена изправността на дозаторите, спирателната и контролно-измервателната арматура, термозащитата и автоматиката на уреда.

·  Не бива да се допускат нарушения на целостта (прогаряния) на стените на разходния резервоар и на горивната камера.

·  Недопустимо е зареждането с гориво на неизстинала нафтова печка поради нагретите пари в горивната камера.

·  При разливане на гориво незабавно нагрятата течност около резервоара и печката трябва да бъдат отстранени.

·  Недопустимо е в нафтови печки – стандартно изпълнение, да се ползват отпадъчни нефтопродукти с неясен състав и произход.

Важно! В жилищата трябва да се съхранява нафта само за ежедневни нужди. Недопустимо е съхраняването на нафтата (и други леснозапалими течности) да става в общите части на кооперации и жилищни блокове (мазета, тавани и др.). За безопасно съхранение трябва да се използват херметично затварящи се съдове, които не се наелектризират.

 

IV. ПРИ ИЗПОЛЗВАНЕ НА ПЕЧКИ С ГАЗОВО ГОРИВО (ПРОПАН-БУТАН):
Дейностите по устройването и техническото поддържане на газовите отоплителни уреди трябва да се извършват само от специалисти. Експлоатацията им следва да се осъществява само след предварително обучение. Важно правило за ползването им е постоянният контрол за техническата изправност на съоръженията – автоматиката, вентилите и други, осигуряващи нормална работа. Необходимо е уредите да са стандартно изпълнение и в никакъв случай да не се използват газови устройства и бутилки със съмнителен произход.

Предстоят Коледните и Новогодишните празници. При честването им, не трябва да се подминава необходимостта от спазване на някои правила във връзка е недопускане на пожари и помрачаване на празничното настроение. В навечерието на тези празници рязко се увеличава вероятността от възникване на пожари на обществени места или в частни домове, като най-честите причини са: паленето на свещи или бенгалски огън по елхите; ползване на пиротехнически изделия – ракети, пиратки или фойерверки; оставени без надзор електроуреди или отоплителни уреди на твърдо гориво.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.