Междунараден пленер по ковано желязо за първи път в …

Междунараден пленер по ковано желязо за първи път в Националното изложение – Орешак


Националното изложение на художествените занаяти и изкуствата – Орешак организира за първи път от 7 до 12 август 2017 г. международен Пленер по ковано желязо, в който ще участват майстори от Англия, Шотландия, Холандия, Украйна и България. Ковашката надпревара се открива на 7 август 2017 г. в парка на Националното изложение, където в 20.00 часа ще запалим огнищата на участниците в Пленера и ще се насладим на спектакъла „От пламък слънце“ в изпълнение на спортен клуб по огнени изкуства „Дивинитас“.

Пет дни (7-11) майсторите ще демонстрират своите умения пред гостите на Изложението, а в събота 12 август 2017 г. журито ще връчи наградите на призьорите в надпреварата.

Понятието „коване“ включва в себе си както изработката на предмета, така и довършителни работи на готови изделия – насичане на фигурата,   пълнеж на релефа и т.н. Всичките тези действия се извършват единствено с горещ метал, което коренно се отличава  от  някои други  занаяти като напр. ключари,  които се извършват с така наречената студена обработка на метала.

Условно художествената  обработка на метал може да се раздели на три вида –  механично изграждане, ръчно коване и щамповане. Художественото коване е самостоятелна посока на развитие на ковашките умения. За получаване на някои елементи (гладки крака, ковани окончания, резба и други подобни) днес се използват машини за коване. Това оборудване позволява бързо и качествено да се изработват различни елементи, съчетани впоследствие в различни композиции. Качеството на коването зависи от майстора. В края на краищата и художниците рисуват с едни и същи бои, но картините на всички се получават различни. При избора на ковани огради, мебели и скулптури, трябва да се обърне особено внимание на външния вид.   Изделията се обработват със специални  бои, притежаващи отлична атхезия и придаваща  висока устойчивост на външната среда. От кога датира този безспорно древен занаят, никой не може да каже със сигурност. Но и в днешно време, майсторите продължават да развиват традициите на художествена обработка на метал и да ги издигат до нивото на изкуство, съчетаващо в себе си разнообразни процеси, материали и оборудване.

Великолепните врати, огради, стълби, мебели и други елементи на интериора и екстериора неизменно придават на нашите домове особен стил и елегантност. Произведения на майсторите ковачи впечатляват със своята надеждност и устойчивост във времето и неизменно се превръщат във визитна картичка на всеки дом.

 

Информация: НИХЗИ, с. Орешак

 


Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.