На националния форум в Бургас

Мартин, Марин, Михаил, Ния, Мария. И момичето от плаката зад тях

За пета поредна година училищният клуб „Дебати“ участва в националния дебатьорски форум на Асоциация Дебати България (2-5 март, Бургас). В зимния мартенски петък за морския град заминаха Михаил Миревски (9.а), Мария Ковачева (9.а), Марин Русев (9.а), Ния Чонова (10.а) и Мартин Василевски (11.б). В познатата атмосфера на интензивно обучение, тренировъчни дебати и нови

Зимното време не уплаши групата, посоката беше ясна

познанства петимата, включени в отбори на случаен принцип, упражняваха сложното умение да се говори убедително. Този път, под календарния знак на Националния празник 3 март, всички отбори бяха получили имена на български исторически личности. Нашите представители попаднаха в отборите „Цар Калоян“, „Филип Тотю“, „Тодор Каблешков“,  „Добри Войников“, „Тодор Бурмов“.

Обучителните дебати във формата Световни училища, който усъвършенстваха участниците от клуба ни, сблъскаха гледни точки по темите: Това правителство вярва, че медицински лица трябва да взимат важни медицински решения за децата вместо родителите им; Това правителство ще превърне професионалните гимназии (техникуми) в традиционни гимназии (включително езикови и математически); Това правителство вярва, че известните личности от шоубизнеса не трябва да заемат политически позиции в публичното пространство; Това правителство ще разреши употребата на допинг на спортни състезания.

Мартин се пребори за своите финалистки 8 минути

Резултатът от дебатите показа, че сред двата отбора финалисти е този на Мартин Василевски, който заедно със съотборничките си от Шумен и Асеновград беше постигнал четири победи и нито една загуба. Изправен пред предизвикателството да говори пред голяма и взискателна публика в една от залите на Бургаския свободен университет, Мартин се мобилизира за пореден ден и заедно с останалите финалисти разви пред слушателите дебат на тема „Това правителство съжалява за общоприетото вярване, че в приказките за деца доброто побеждава злото“. Жребият определи на отбора му позицията на правителство. След продължително заседание 3-членната съдийска комисия присъди победата на опозицията. Така, като втори в отборното класиране във формат Световни училища, Мартин повтори успеха на Любомир Кирилов и Пламена Радевска от форума през 2015 година (ВИЖ).

За втори път – медал от национален форум

Достойно се представиха и останалите наши дебатьори, още повече че двама от тях – Михаил и Ния – имаха трудната задача да бъдат в отбори, чиито трети участници не се явиха. Двамата бяха достатъчно разумни и борбени да оценят този малшанс като възможност да правят повече речи и да се справят с неочаквано възникнали затруднения.

Към ползите от националния форум трябва да се добавят, разбира се, социалните контакти, общата атмосфера на уверена младост и вълнуващи предизвикателства, зареждането с впечатления, самочувствие и желание за още изяви и развитие.

Благодарим за подкрепата на ръководството на СУ „Св. Климент Охридски“ и на родителите!

Нели Генкова, ръководител на клуба по дебати 
в СУ „Св. Климент Охридски“ – Троян

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.