Подписан Договор №06-GR DEAR 6 за безвъзмездно целево …

На 18.07.2016 г., между Търговско-промишлена палата, гр. Враца, в качеството й на Финансираща организация, и Община Троян, в качеството ѝ на получател, беше подписан Договор №06-GR DEAR 6 за безвъзмездно целево финансиране на пилотен проект „Традиция и съвременност – сътрудничество за възраждане и съхранение на традиционното българско жилище в селските райони в региона на Централна Стара планина“ по обучение за развитие в селските райони 2016, осъществяван с безвъзмездната финансова подкрепа на проект „Rural DEAR Agenda – EYD 2015“, финансиран по програма EuropeAid/134863/C/ACT/Multi на Европейската комисия. Бюджетът на проекта е 4 410,00 лева.

Основната цел на проекта е създаване на партньорства за устойчиво икономическо развитие на селските райони в региона на Централна Стара планина, чрез възраждане и съхранение на традиционното българско жилище в региона.

Какво ще направим за постигане на основната цел на проекта?

За постигане на основната цел, проектът предвижда организиране и провеждане на двудневен обучителен семинар на тема „Традиция и съвременност – възраждане и съхранение на уникалния характер на традиционното българско жилище в селските райони в региона на Централна Стара планина“.

Къде ще бъде проведен форума?

Семинарът ще се проведе на 29 и 30 септември 2016 г. в Информационно-културния център на град Троян, пл. „Г. С. Раковски“.

Как ще бъде организирано събитието?

Първи панел – представяне на традиционното българско жилище в региона на Ловешка област – прилики и различия на сградите в отделните региони на страната.

Втори панел – как забравените технологии да бъдат приложени в съвременното строителство, така че да се съхрани за поколенията традиционния за региона архитектурен облик на сградите?

Трети панел – иницииране създаването на нормативна уредба за стимулиране на местните строителни традиции.

Пряка целева група – участници в семинара – 50 човека.

Защо е необходимо провеждането на този форум?

Провеждането на двудневен обучителен семинар на тема „Традиция и съвременност – възраждане и съхранение на уникалния характер на традиционното българско жилище в селските райони в региона на Централна Стара планина“ очакваме да провокира:

  • промяна на отношението на обществото към устойчиво икономическо развитие чрез възраждане и съхранение на традиционното българско жилище;
  • иновативен предприемачески модел за възраждане на забравени строителни технологии и прилагането им в съвременните условия;
  • създаването на нормативна уредба за стимулиране на местните строителни традиции;
  • създаване на партньорства за устойчиво икономическо развитие на селските райони в региона на Централна Стара планина.

Проектът отговаря на основните теми, свързани с Обучение за развитие, а именно:

  • съвместно развитие;
  • сътрудничество за развитие;
  • възпитание в ценности: солидарност, правосъдие, мир;
  • цели за устойчиво развитие;
  • бедност и развитие.

 

Иновативност

Една от основните цели на проекта е да представи пред участниците в обучителния семинар иновативни предприемачески модели за възраждане на забравени строителни технологии и начините за прилагането им в съвременните условия, така че да бъде възроден и съхранен традиционния характер на българското жилище, характеризиращо Ловешкия регион.

 

Очаквани резултати и въздействие

Реализирането на проекта ще има траен ефект върху участниците в него и ще допринесе за създаване на трайни партньорства и ангажименти.

Проектът ще окаже въздействие, както върху представителите, участници в строителните процеси, така и върху представителите на съответните администрации.

Проектът може да бъде мултиплициран и повторен и за други региони на страната с други участници, тъй като всеки от тях има свой различен бит и архитектура.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.