Посланикът на Руската Федерация в България и …

Посланикът на Руската Федерация в България и министърът на туризма посетиха отново Троян и Орешак

 

На 7.08.2017 г. в с. Орешак бе открито първото издание на международен пленер по ковано желязо „Ковашка надпревара“. Редом с домакините кметът Донка Михайлова и управителят на НИХЗИ, с. Орешак Иван Чакъров на откриването сред официалните гости бяха: Н. Пр. Анатолий Макарoв – Посланик на Руската Федерация в България, г-жа Николина Ангелкова – министър на туризма, велички епископ Сионий – игумен на Троянския манастир, народните представители г-н Иван Миховски, г-н Милко Недялков, г-жа Валентина Найденова, Областният управител г-н Терзийски, председателят на Общински съвет-Троян г-н Тодоров. Министър Ангелкова бе отново в Троян само две седмици след проведеното изнесено заседание на Парламентарната комисия по икономика и туризъм.

Начало на пет-дневното събитие бе дадено с колесница, която мина покрай всички участници от общо 5 държави и запали символично огъня, с който те започнаха да работят. Част от атрактивното откриване бе спектакъл „От пламък слънце“, в изпълнение на спортен клуб по огнени изкуства „Дивинитас“ и заря. По време на откриването Н. Пр. г-н Макаров сподели: „Убеден съм, че тъкмо по този начин, чрез творческия обмен и диалог със съмишлениците се постига взаимно разбиране между народите и се укрепва междукултурното съгласие“. Министър Ангелкова допълни „вярвам, че с инициативите, които имате тук, с манастира, с красотата на Троянския балкан, ние можем да направим България целогодишна туристическа дестинация и едно много по- приятно място за всички туристи“. Тя пое ангажимент в следващите културно-исторически и балнео- и спа дестинации, които министерството предстои да надгради и разработи, Троян да заеме водещо място. „С общи усилия съм сигурна, че ще направим това място още по-привлекателно“, каза още тя.

Кметът благодари на всички „Благодаря на всички, че сте тук, за да направим един поклон към традицията, която всички ние троянци носим в кръвта си. Много се радвам, че успяхме с тази поредна стъпка, с която се опитваме да утвърждаване Националното изложение като един международен център на занаятите и с всяка следваща проява печелим нови и нови приятели. Троян и троянска община трябва да бъдат опознати, за да бъдат обикнати“. Г-жа Михайлова ползва посещението на министър Ангелкова, за да постави важни за развитието на общината проблеми – перспективата за създаване на туристически маршрут „Виа Траяна Балканика“ по трасето на римския път „Виа Траяна“. Министър Ангелкова и кметът на Троян обсъдиха и възможностите за изграждане на туристически район Стара планина, като г-жа Михайлова изрази готовност Троян да изиграе активна роля в този процес.

Преди откриване на събитието гостите посетиха и Троянската света обител „Успение Богородично“, където бяха топло и гостоприемно посрещнати от Величкия епископ Сионий.

Ден след откриването на пленера в Орешак, кметът посрещна в кабинета си Негово Превъзходителство г-н Макаров, с който обсъдиха връзките на Троян с Кашира и по-нататъшно сътрудничество. Кметът Михайлова и Посланика посетиха паметника на ген. Карцов в центъра на града, където г-н Макарoв поднесе цветя.

 

СТАНИСЛАВА ВАЧЕВА
„Връзки с обществеността“

{gallery}2017/kovashka-nadprevara{/gallery}

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.