Празник на Изкуството

Ученици и учители, посветени на музиката и танца
Виктория Колева
Йоана Михайлова

На 19 април, четвъртък, в актовата зала на училището се празнуваше Изкуството. СУ „Св. Климент Охридски“ беше домакин на събитие, събрало две традиции. Едната е зрелостниците от вокална студия „Усмивка“ да бъдат изпращани с аплодисменти, уважение и любов на специални техни концерти, другата – училищните концерти “Да се забавляваме заедно“. Тази година концертът беше посветен на две момичета, които завършват след броени седмици средното си образование в СУ „Св. Климент Охридски“ – солистката на „Усмивка“ Виктория Колева и танцьорката от танцово студио „Бордо“ Йоана Михайлова, които са се посветили на песента и танца от малки. Събитието беше уважено от училищното ръководство и от представители на Община Троян и читалище „Наука 1870 г.“.

Мултимедийни презентации показаха етапи от сценичното израстване на момичетата през годините. Да пеят, свирят и танцуват с тях и за тях бяха дошли: Йоана Пътова от СУ „Васил Левски“ и Михаела Трифонова, завършила НГПИ „Проф. Венко Колев“, с които Виктория е в „Усмивка“ от години; инструменталистите Станислав Кордоловски (флейта) и Михаел Георгиев (китара) от Националната гимназия за приложни изкуства “Проф. Венко Колев“, които заедно със Стефани Лалева от 11.а клас (ударни) акомпанираха на певците; Ивет Асенова от 8.а клас; малките Милена Лазарова от НУ „Св. св. Кирил и Методий“ и Преслав Минчев от СУ “В. Левски“, които изпълниха детската песен „Цирк“, пята някога от Виктория; формации от малки и големи танцьорки на танцово студио „Бордо“, честващо 10-годишен юбилей. Видеопослание отправиха Василена Ангелова и Йоанна Божкова – някогашни „усмивки“, сега студентки в Националната музикална академия със специалност оперно пеене. В концерта участваха още водещата и пееща Никол Илиева, Павлина Минкова, Евдокия Джиговска, Йордана Лучева, Цветелина Димовска, гостите Боряна Драгневска от СУ „В. Левски“ и Поли Данева от НУ “Хр. Ботев“. Сред чудесните изпълнения бих откроила „Вечеряй, Радо“, изпята от триото „усмивки“ Виктория, Йоана и Михаела, както и танца „Реквием“ по филмова музика.

Цветя имаше за момичетата и за техните ръководители – вокалния педагог Светла Червенкова и хореографа Станислав Анастасов. Чуха се много хубави думи към младите артисти. Светла Червенкова специално благодари и на колегите си от СУ „Св. Климент Охридски“, които винаги са подкрепяли и ценели занимаващите се с изкуство ученици.

Виктория и Йоана са избрали след училище да се посветят професионално на вокалното и на танцовото изкуство. Красотата и духовността са около нас – у младите, в училищните усилия, у всички, които продължават да вярват в смисъла им и да преживяват посланията им. На добър час на двете прекрасни момичета!

Нели Генкова
Песента събира приятели

Танцуват момичетата от „Бордо“

Децата порастват, песните остават

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.