Информация от Районна служба "Пожарна …

Районна служба „Пожарна безопасност и защита на населението“ – Троян

Във връзка с възникналия пожар на 14.06.2017 г. в 27 – етажна сграда в гр. Лондон, Обединено Кралство, на територията на цялата страна се извършват противопожарни проверки в жилищни сгради (с височина на 28 метра) с цел установяване на съотвествието с приложимите, нормативни изисквания за пожарна безопасност.

На територията на община Троян са установени 5 бр. сгради с височина над 28 метра, съответно: жилищен блок на ул. Захари Стоянов №12, жилищен блок ул. М. Радковски №1, жилищни блокове на ул. „Хан Аспарух” №19, 21, 23.

При извършените проверки се установиха врати на крайните евакуационни изходи се отварят обратно (навътре) на посоката на евакуация. При подмяна на старата дограма не са били съобразени изискванията за спазване посоката на отваряне на вратите- навън.

Във всички сгради се констатира, че в стълбищните клетки са складирани горими материали, като кашони, дърва, мартаци, дограма и др. което създава предпоставки за затруднена евакуация и задимяване на стълбищната клетка при пожар. Евакуацията в тези сгради се осъществява през една стълбищна клетка.

Подходите към мазанските помещения са с ограничен от метални врати и решетки достъп, което възприпятства достъпа към тях при възникване на произшествия.

Сградните водопроводни инсталации, където са изградени, не се поддържат съгласно изискванията, като са неизправни – липсват съединители, шлангове и струйници.

Високите жилищни сгради не са с цялостно изградени изолации по фасадите, а са констатирани положени такива частично на външни стени на панелите. Напомняме, че по фасадите на сгради с височина над 28 метра се разрешава полагане на топлоизолационни продукти с класове по реакция на В и С или по- висок, като се разделят с негорими ивици на площи до 80 кв.м. Използването на топлоизолационни продукти с нисък клас по реакция на огън създава предпоставки за бързо разпространение на пожар във вертикална посока.

Уведомяваме всички ползватели на апартаменти в жилищни кооперации да предприемат мерки и отстранят всички горими материали от стълбищните клетки. При установяване на подобни нарушения, към нарушителите ще се предприемат административни мерки съгласно ЗМВР.

Предстоят срещи с домоуправителите на високите жилищните кооперации за предприемане на съответните мерки и привеждане на сградите в съотвесттвие с изискванията за пожарна безопасност.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.