SDA Open 2017

За седма поредна година в София се проведе националното отворено състезание по дебати на български език SDA Open, организирано от Асоциация Дебати България (15–17 декември). Клубът по дебати на СУ „Св. Климент Охридски“ – Троян участва в това състезание от 2013 година насам. На тазгодишното издание клубът ни беше представен от Стефани Лалева (11.а), Симона Стефанова (11.а) и Михаил Миревски (9.а). Участваха повече от 120 млади дебатьори, които се срещнаха във формат Британски парламентарен дебат.

Участниците бяха хвърлени в спорове по темите: дали да се забранят криминалните проверки при кандидатстване за работа, която не е свързана с уязвими хора (лекари, учители, детегледачи и т.н.); дали творчеството на хора, извършили тежки престъпления, трябва да бъде премахнато от публичното пространство; трябва ли Китай да спре доставките на петрол за Северна Корея; трябва ли да се подкрепят действията на „Розовата банда“ (група жени в Индия, които отмъщават на мъже насилници); да имат ли работниците правото да търгуват трудови права.

Участието в национални събития като SDA Open е шанс за учениците ни да общуват и да се съизмерват с представители на най-осъзнатите и амбициозни млади хора в България, да разширяват кръгозора и социалния си опит. Следващата мащабна дебатьорска среща е Националният дебатьорски форум, който ще се проведе през март в Бургас.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.