Слава на героите

Ветерани от войните, наследници, родолюбци, запасни офицери почетоха достойно загиналите на 10 февруари 1917 г. на Дойранския фронт 39 войници от 34-ти Троянски пехотен полк. Положени бяха венци пред паметника на загиналите от Троянския край във войните на България.

Във военния клуб за събитието говори писателят Ганко Бенев – майор о. р., председател на Областния съвет на СВВБ – Ловеч. Спря се не само на събитието, а и на отзвука, което то е дало не само в България, а и в западните страни. Всеизвестно е, че и днес Дойранската епопея се изучава във военните академии на Германия, Франция и Англия.

Интересни спомени за Дойранската епопея разказа и о. р. полковник Иван Бочев Иванов от с. Чифлик, чийто дядо е участвал в битката. А самият Иван Бочев, заедно с близки на загиналите, е посещавал Дойран.

Накрая по решение Общинското съюзно ръководство, спазвайки утвърдената традиция за увеличаване на числения състав на СВВБ бяха приети двама на родолюбци в лицето на о. р. Иван Бочев и Николай Тончев от Троян.

 

Румен Тодоров, Председател на СВВБ,Троян

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.