Среща с будизма в Троян

Среща с Будизма и Монлам Гятсо от Ладак
„Майката е над всичко“
Монлам Гятсо от Ладак, Индия гостува в Троян за да ни разкаже за будизма, затова кой е Буда и връзката между философията на йога и будизма. Индиецът е град Лех, столица на Ладак – област в Джаму и Кашмир, най-северният щат на република Индия. Намира се между планинската верига Кунлун на север и най-високата планинска верига на Хималаите на юг. Населена е от хора с индо-арийски и тибетски произход. Един от най-рядко населените райони в Джаму и Кашмир. Будисткия монах разказа за живота в Хималаите, за суровите условия при които живеят там. Въпреки трудният начин на живот, пред нас стоеше един добронамерен човек с мека душа. Неговият спокоен и омаен глас впечатли многото присъстващи с разказите си. Сертифицираният преподавател по Хатха йога (съчетава философиите на йога и будизма в едно)медитира заедно с тях. Демонстрира и практики, които се изпълняват от монасите в Будистките храмове.
Накрая на беседата имаше много въпроси от страна на гостите, които не желаеха да свършва.
Монлам Гятсо пожела на гостите да се сбъдне мечтата на любителите на йогата България да стане център на Европа а това изкуство. А това е според неговите предсказания Троянците дошли на тази беседа си тръгнаха презаредени и вдъхновени и с прекрасните спомени от срещата с монаха от Ладак, Индия
Кой е Монлам Гятсо?
Монлам Гятсо е практикуващ будистки монах от една уникална и рядко посещавана част на Индия – Ладак – почти на границата с Китай. Суровите климатични условия там са направили хората физически здрави и силни по дух, но с мека душевност – дължаща се на дълбоката връзка с Будистките традиции, които съхраняват и следват до днес.

Загубил баща си по време на военни действия малко след раждането си, Монлам от ранна възраст се сблъсква с несгодите на живота. След 15-годишен престой в Будистки манастир в Дарджелинг (Западен Бенгал), свободния му дух го връща в родния му град Лех (Ладак), където продължава да служи в множество местни манастири, като едновременно с това се грижи и за семейството си.

Силно притеглян от високите хималайски върхове, и воден от потребността си да служи, Монлам често влиза в ролята на водач и гид на местни и чуждестранни туристи, на които с вдъхновение разказва за будизма и традициите на своята култура.

Сертифициран преподавател по Хатха йога, съдбата често му предлага възможност да обединява философиите на йога и будизма в едно..

 

Материалът Среща с будизма в Троян е публикуван за пръв път на Ловеч 24.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.