Училище с човешко лице

Тържеството за връчване на дипломите на випуск 2018 (20 юни, залата на читалище „Наука 1870“) показа за пореден път, че СУ „Св. Климент Охридски“ е място, което умее да цени най-голямото си богатство – хората. Премерено, естествено, с множество човешки послания, събитието имаше няколко тематични и емоционални центъра.


Веселка Пелтешка чудесно се справи като водеща
През тази учебна година успешно завършиха 48 зрелостници, които защитиха името на СУ „Св. Климент Охридски“ като едно от най-добрите училища в Ловешка област, нареждайки се на трето място по резултати от зрелостните изпити. Тази година следва да изтъкнем впечатляващите шест пълни шестици, изкарани на матурата по английски език от ученици на г-жа Цветанка Босева. Класните ръководители Цветанка Босева, Ивелина Кенарова и Снежка Амзова асистираха на директора Иванка Цекова при връчването на дипломите. За първенец на випуска Учителският съвет определи Ивайло Георгиев от 12.а клас – не само заради несъмнените му постижения през годините, но и заради неговата етичност и отговорност. „Не бяхме най-задружните, най-покорните или най-изключителните ученици, но бяхме и ще останем „Вашите“ деца“ – се обърна към учителите Ивайло в своето слово (цялото слово вижте ТУК)

Ивайло Георгиев – първенец на випуска
За втора поредна година по време на тържественото събиране се връчиха две сериозни и отговорни награди. По волята на дарителя, проф. Иван Гаврилов (ВИЖ), едно момче и едно момиче бяха отличени за просветено родолюбие. Сега това бяха Емил Моновски от 11.б клас и Тони Данева от 11.в клас. Учителският съвет се спря на Емил заради активното му участие в различни исторически възстановки на национално дружество „Традиция“, регионален клон „34-ти пехотен Троянски полк“, и трайния му интерес към българската военна история. Тони беше избрана заради любовта й към българския танцов фолклор и дългогодишното й участие в ансамбъл „Траяна“, както и заради активното й доброволчество на различни градски събития.

Много емоционална беше онази част от вечерта, в която СУ „Св. Климент Охридски“ изказа благодарността си към трима учители, слагащи край на преподавателската си дейност. Икономистът Боряна Петрова, музикантът Весела Кунова и преподавателката по английски език Цветанка Босева са сред „строителите на съвременното училище“ в „Лъгът“, които със своя професионализъм и характер са допринесли много за облика му. Поканени на сцената, за да получат плакет на училището, те говориха за творческата атмосфера, в която са работили, за късмета да имат директори, даващи подкрепа и свобода, за щастието цял живот да са сред младостта на града ни. Имаше спомени за началото през 1984 година и искрена благодарност към първия директор Цочо Зюмбилски и зам.-директора Тоня Петкова, които бяха в залата. „Време е да си тръгна. (…) Но винаги ще си остана Учител и Ученик – всички сме такива до края!“ – каза Боряна Петрова в развълнувано стихотворение, написано специално по повода (цялото стихотворение виж ТУК).

Тони Данева и Емил Моновски – просветено родолюбие
Темата за приемствеността беше лайтмотив на цялата вечер чрез водещата – младата преподавателка по български език и литература Веселка Пелтешка, един от 10-мата възпитаници на училището ни, върнали се в него като преподаватели. Поднесени с вкус, както винаги, бяха ученическите музикалните поздрави към зрелостници и гости. 

С благодарност към Боряна Петрова
Цветя и усмивки, благодарности и последни напътствени думи, минало и настояще, малко тъга и много удовлетворение – такава беше юнската вечер за всички, които избраха да съпреживеят празника на СУ „Св. Климент Охридски“ – Троян.


С благодарност към Весела Кунова


С благодарност към Цветанка Босева


Скъпи гости – Цочо Зюмбилски и Тоня Петкова

На добър час, випуск 2018!

Нели Генкова

Снимки – Мая Моновска

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.