Важно!!! Във връзка с настъпването на отоплителния …

С настъпването на отоплителния сезон, в по-големите населени места се наблюдава увеличаване на замърсяването на въздуха с фини прахови частици (ФПЧ). Докато през месеците от април до септември, в автоматичните и мобилните измервателни станции на МОСВ не се регистрират денонощия с превишени норми, то през есенно–зимните месеци броят на превишенията рязко се увеличава и надхвърля допустимите 35 денонощия за календарна година.

Замърсяването на въздуха с фини прахови частици, според редица специализирани изследвания, е предпоставка за:

 • по-често възникване на остри респираторни инфекции (ринити, фарингити, бронхити, бронхопневмонии) и заболявания на очите (конюнктивити и кератити);
 • усложняване и по-тежко протичане на хроничните болести на дихателната система (бронхиална астма, хроничен бронхит, белодробен емфизем) и на сърдечно-съдовите заболявания, което води до намаляване на продължителността на живота.

Проведените многогодишни изследвания показват, че основните източници на замърсяване с ФПЧ са процесите на изгаряне на горива за битово отопление, особено при зими с продължителни метеорологични процеси, затрудняващи разсейването на димните газове в атмосферата (температурни инверсии, ниско атмосферно налягане с безветрие и др.).

Въпреки сложните икономически и социални проблеми, свързани с избора на начин на отопление във всеки отделен дом,

за да запазим чистия въздух и здравето си през отоплителния сезон,

Община Троян Ви напомня някои основни правила за намаляване на емисиите на замърсители във въздуха през зимата:

 • При възможност използвайте начин за отопление, който не предизвиква отделяне на димни газове във въздуха или те са минимални – електрическа енергия.
 • Изолирайте максимално жилището си срещу изпускане на топлината в околната среда. Външната или вътрешната топлоизолация на стени и тавани, подмяна или уплътняване на прозоречната дограма, дори плътните завеси, съществено намаляват загубата на топлинна енергия, количествата горива и съответно емисиите във въздуха.

 

Ако все пак сте избрали отопление с изгаряне на твърди горива:

 • Не използвайте въглища с високо съдържание на пепел и сяра, както и влажна дървесина. При изгарянето на такива горива се отделят увеличени количества прах и вредни химични съединения – серен диоксид и въглероден оксид.
 • Проверете състоянието и височината на комините! Недостатъчната височина на комините на жилищните сгради (по-малко от 0,5 – 1,0 m над билото) затруднява както процеса на горене, така и разсейването на газовете в атмосферата!
 • Почистете димоходите и комините от сажди! Осигурете топлоизолация на комините и защитни „шапки“ против попадане или кондензация на влага, която води както до постепенно разрушаване на комините, така и до непълно горене с отделяне на сажди и токсичен въглероден оксид!
 • Не изхвърляйте в контейнерите за битови отпадъци гореща сгур и пепел, тъй като това често предизвиква запалване или продължително димене на отпадъците и замърсяване на въздуха.
 • Не изгаряйте в домашните си отоплителни печки или котли отпадъци – пластмаси, гуми, парцали, печатни издания и др. – тези отпадъци при изгаряне отделят токсични химични вещества.
 • Изгарянето на отпадъци (освен в специализирани регистрирани инсталации) е забранено и нарушителите се глобяват!

За намаляване замърсяването от автомобилния трафик през зимата:

 • Не оставяйте с включен двигател на място автомобила си продължително време!
 • Не използвайте автомобили с неизправно изгаряне на горивото в двигателите – следете състоянието на изпусканите от ауспусите отработени газове!

 

Община Троян Ви призовава заедно да опазим през зимата чист въздуха, който дишаме!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.