ЖАЛБА на „Избор за Троян“ до ВАС

ЧРЕЗ
ЦЕНТРАЛНА ИЗБИРАТЕЛНА КОМИСИЯ
ДО
ВЪРХОВЕН АДМИНИСТРАТИВЕН СЪД НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

ЖАЛБА

от коалиция „ИЗБОР ЗА ТРОЯН – РЕФОРМАТОРСКИ БЛОК, партия НАЦИОНАЛНО ДВИЖЕНИЕ ЗА СТАБИЛНОСТ И ВЪЗХОД, партия ВЪЗРАЖДАНЕ“,
представлявана от Николай Василев Тодоров, ЕГН …,
с постоянен адрес: гр. Троян ул. „Димитър Икономов-Димитрика“, 7

СРЕЩУ: Решение на ЦИК № 2108-МИ от 11.09.2015 г.
УВАЖАЕМИ ВЪРХОВНИ АДМИНИСТРАТИВНИ СЪДИИ,

С цитираното решение ЦИК е приела да определи чрез жребий поредните номера в бюлетината на всички партии и коалиции, регистрирани в ЦИК за участие в местните избори на 25 октомври 2015 г., които номера да важат за цялата страна.

Не съм доволен от цитираното решение, поради което го обжалвам пред Вас с молба да го отмените изцяло като незаконосъобразно поради следното:

1. НЕЗАКОНОСЪОБРАЗНО ЦИК ПРИЕМА РЕШЕНИЕ ПО ВЪПРОС, БЕЗ ДА Е КОМПЕТЕНТНА ЗА ТОВА.
Правомощията на ЦИК са изрично и изчерпателно изброени в чл. 57 от Избирателния кодекс (ИК). Изрично в ал. 1 т. 21 е определено в кои случаи може да се тегли жребий от ЦИК – за народни представители, за членове на Европейския парламент и за президент и вицепрезидент на Република България: „т.21. определя чрез жребий поредните номера в бюлетината на партиите и коалициите при избори за народни представители, поредните номера в бюлетината на партиите, коалициите и независимите кандидати при избори за членове на Европейския парламент от Република България и поредността на вписване на кандидатските листи в бюлетината при избори за президент и вицепрезидент на републиката и ги обявява не по-късно от 31 дни преди изборния ден“.
Видно от текста на закона, ЦИК няма правомощие да определя чрез жребий поредните номера на бюлетините на партиите и коалициите за местните избори.

2. Компетентен орган да определя чрез жребий поредните номера на бюлетините на партиите и коалициите за местните избори е Общинската избирателна комисия – ОИК.
Правомощието на ОИК изрично е посочено в чл. 87 ал. 1 т. 10 от ИК: „т. 10. определя чрез жребий поредните номера на партиите, коалициите и независимите кандидати в бюлетината и ги обявява не по-късно от 31 дни преди изборния ден“.
Има и изрична императивна разпоредба на чл. 423 от ИК, според която урежда тегленето на жребия от ОИК, като в процедурата могат да присъстват и съответните партии и коалиции.

3. От нарушението на закона с цитираното решение местните коалиции и независими кандидати са лишени от възможността да присъстват на процедурата по теглене на жребия в ЦИК.
От друга страна ОИК следва да определя чрез жребий поредните номера само за част от участниците в избора – местните коалиции и независимите кандидати. Такъв частичен жребий не е предвиден в закона. Всяко решение на всяка ОИК за провеждане на частичен избор би било незаконосъобразно.

4. ЦИК е посочила като основание за издаване на оспореното решение както чл. 57 ал. 1 т. 1 и 2 и ал. 3 от ИК, така и § 5, т. 6 , б. „а“ от ИК. Последната разпоредба допуска централно теглене на жребий САМО при съвпадение на местни избори с президентски и то САМО за партии и коалиции, които са регистрирани както в ЦИК, така и в ОИК.
Позоваването в решението на ЦИК на разпоредбата на чл. 57 ал. 1 т. 1 от ИК е абсурдно. С това решение ЦИК не извършва „контрол по прилагането на кодекса и свързаните с него нормативни актове;“, в какъвто смисъл е текста на закона, а извършва ПРЯКО НАРУШЕНИЕ НА ЗАКОНА, като дори задължава всички ОИК да извършат последващо нарушение на закона.
Ако решението на ЦИК не бъде отменено, всички последващи решения на ОИК за провеждане на частичен избор ще бъдат опорочени.

5. По изложените съображения Моля да отмените решението на ЦИК.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.