Живот без насилие за всички деца

Много деца отиват на училище със свито сърце, но не заради контролно или изпитване. Те се притесняват, че за пореден ден ще трябва да се справят с подигравки или обиди. Познавате ли такива деца? Случвало ли ти се е и на теб? Това поведение е проява на агресия  и не е нормално поведение, не премълчавайте повече!
Какво е тормоз? 
 
Едно дете или група деца могат да се отнасят с агресия или да проявяват насилие към друго дете само защото е по-слабо или не може да се защити. Когато това се повтаря, означава, че това дете е подложено на тормоз. Тормоз е също, когато на някого се пишат обидни думи на публични места – например на дъската или по стените.
Тормозът може да се случи в училище или на улицата, но е възможен и по интернет или по телефона. Освен това тормозът често пъти се извършва тайно или прикрито. Този, който тормози другите, иска да не го види някой, който може да го накаже или спре. 
Кибертормозе  разпространяване на клюки, лъжи и злостни коментари в социалните мрежи, обидни обаждания по телефона, заплашителни или обидни чатове, публикуване на неприлични и фалшиви снимки.
За да кажеш НЕ! на насилието и тормоза:
Сподели за случилото се с родителите си, с учителя, с психолога или педагогическия съветник. Можете да позвъните и на безплатния денонощен телефон 116111.
От вчера стартира и конкурс за детска рисунка, в който можете да се включите. Темата е: „Вълнуващи истории за позитивния пример при справяне с агресията и насилието и позитивното общуване между децата“. 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.